Jump to content

GONG traži ocjenu ustavnosti biračkog prava nac. manjina


Zex
 Dijeli

GONG je Ustavnom sudu poslao prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti zadnjih izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, a koje se tiču ostvarivanja dopunskog biračkog prava nacionalnih manjina.[PRBREAK][/PRBREAK]Ustav jamči ravnopravnost svih nacionalnih manjina, a biračko pravo je, između ostalog, jednako, tj. glas pripadnika nacionalnih manjina mora vrijediti jednako.

 

GONG ocjenjuje da se navedenim izmjenama nacionalne manjine stavljaju u neravnopravan položaj – manjine koje u stanovništvu Republike Hrvatske sudjeluju s manje od 1,5% stanovnika imaju dopunsko biračko pravo, a manjine koje sudjeluju s više od 1,5% stanovnika nemaju dopunsko biračko pravo.

 

Pripadnicima spomenutih dviju skupina nacionalnih manjine glas neće vrijediti jednako, tj. glas pripadnika nacionalnih manjina koje sudjeluju s manje od 1,5% stanovnika u njihovoj posebnoj izbornoj jedinici nede vrijediti jednako kao i glas manjina koje sudjeluju s više od 1,5% stanovnika.

 

Pozivamo Ustavni sud da što prije prihvati prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i donese odluku kako bi se znala izborna pravila u tekudoj izbornoj godini i na taj način sačuvao integritet izbornog procesa.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija