Jump to content

Grčki Vrhovni sud odobrio Petračevo izručenje


Ane
 Dijeli

Jedan od hrvatskih branitelja Hrvoja Petrača, odvjetnik Marijan Pedišić potvrdio je Hini da je grčki Vrhovni sud u utorak odobrio Petračevo izručenje Hrvatskoj.[PRBREAK][/PRBREAK]"Kratko sam obaviješten da je Petračeva žalba odbijena i da je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku odluku mjesnog suda u Krfu kojom se odobrava njegovo izručenje Hrvatskoj", kazao je Pedišić, dodavši da nije upoznat s detaljima današnje odluke grčkog suda.

 

Na upit koje daljnje korake obrana Petrača namjerava poduzeti Pedišić je rekao kako je prerano o tome govoriti.

 

Jedan od odvjetnika Hrvoja Petrača Georges Alfantakis je izjavio da će zatražiti odgodu te odluke od Europskog suda za ljudska prava čovjeka, prenosi agencija France Presse. Ocijenio je da je njegov klijent žrtva "političkog procesa".

 

Hrvatske vlasti bogatog poslovnog čovjeka Petrača drže važnom karikom u mreži pomagača odbjeglog generala HV-a Ante Gotovine protiv kojeg je Haaški sud u srpnju 2001. podignuo optužnicu, tereteći ga za ratne zločine.

 

Hrvoje Petrač (50) uhićen je krajem kolovoza u grčkoj luci Igoumenitsa na temelju Interpolove tjeralice, a u bijegu je bio od otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca u veljači 2004. godine. Hrvatska traži njegovo izručenje na osnovi presude Županijskog suda u Zagrebu kojom je zbog poticanja na otmicu sina Vladimira Zagorca nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora.

 

Konačnu odluku o Petračevu izručenju donijet će grčki ministar pravosuđa.

 

Petrač je u Grčkoj podnio zahtjev za političkim azilom o kojem grčke vlasti još nisu donijele odluku.

 

Zbog ilegalnog ulaska u Grčku i posjedovanja krivotvorene putovnice osuđen je na pet mjeseci zatvora ili 1.500 eura. Odluka o žalbi na tu presudu također još nije donesena.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija