Jump to content

GSV o reformi pravosuđa


Mrljavac

ZAGREB, 22. veljače 2010. (Hina) - Vlada je dosad provela više od 80 posto mjera iz akcijskog plana za reformu pravosuđa donesenog 2008. godine, rečeno je nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj je socijalnim partnerima predstavljena reforma pravosuđa.[PRBREAK][/PRBREAK]Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je kako uspjeh reforme pokazuje podatak da je 2004. godine na svim hrvatskim sudovima bilo milijun 650 tisuća neriješenih predmeta, a lani ih je bilo nešto više od 700 tisuća.

 

Također smo u dvije godine racionalizirali mrežu sudova i smanjili je za 40 posto. Umjesto 108 općinskih sudova sada ih imamo 67, a umjesto 114 prekršajnih sudova sada ih je 63, rekao je Bošnjaković.

 

Promijenili smo i procesne zakone, čime smo omogućili ubrzanje vođenja postupaka, koji više neće trajati po 10 i više godina, dodao je Bošnjaković.

 

Kao bitan posao koji još slijedi Bošnjaković je naveo reforme upravnog sudstva i ovršnog sudstva.

 

U pripremi je novi ovršni zakon i zakon o javnim ovršiteljima po kojima ovrhu više neće voditi sudovi nego će to riješavati javni ovršitelji, a sudovi će nadzirati zakonitost njihovih postupaka.

 

Osnažili smo i institucije koje se bave mirenjem kao alternativnim načinom rješavanja sporova i zakonima omogućili mirenje u svim instancama sudovanja, kazao je Bošnjaković.

 

Predstavnici sindikata i poslodavaca istaknuli su svoju zainteresiranost za uspješnu reformu pravosuđa koja će osigurati efikasniji i profesionalniji pravosudni sustav.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija