Jump to content

Gudelj: Sumnja u nezakonito imenovanje suca Bešenskog


Zex

Predsjednik Državnog sudbenog vijeća (DSV) Milan Gudelj potvrdio je danas da je Nikola Bešenski vukovarski sudac za kojega Udruga hrvatskih sudaca (UHS) sumnja da je 1998. imenovan sucem županijskog suda, iako za to navodno nije ispunjavao zakonske uvjete.[PRBREAK][/PRBREAK]"Sva dokumentacija vezanu uz imenovanje suca Bešenskog danas je pribavljena i s njom ću na sjednici u četvrtak upoznati članove DSV-a", kazao je Gudelj Hini, ne želeći do tada detaljnije govoriti o ovom slučaju.

 

UHS je krajem prošlog tjedna izvijestio da posjeduje dokumentaciju koja "izaziva sumnju" u zakonitost imenovanja sucem županijskog suda jednog od četiri sudaca koji su na vukovarskom Županijskom sudu određeni za vođenje postupaka protiv optuženih za ratne zločine.

 

Predsjednik UHS-a Vladimir Gredelj tada nije želio otkriti o kojem je sucu riječ, no kazao je da je u vrijeme imenovanja tog suca za suca županijskog suda, 1998., zakon tražio najmanje šest godina sudačkog ili državnoodvjetničkog staža, a da je prema dostavljenoj dokumentaciji taj sudac imao samo jednu godinu, dok je ostatak sudačkog staža ostvario u drugoj državi.

 

Naime, Bešenski je, kako je objavljeno u medijima, od 1990. do 1995. bio sudac u Srbiji, nakon čega dolazi živjeti u Hrvatsku. DSV ga je 1997. imenovao sucem Općinskog, a godinu kasnije Županijskog suda u Vukovaru.

 

Predsjednik tog suda Ante Zeljko odbacio je tvrdnje UHS-a, rekavši kako stoji iza svakog suca kojega je imenovao za vođenje postupaka protiv ratnih zločinaca.

 

Ogranak UHS-a pri vukovarskom Županijskom sudu najavio je, pak, istupanje iz te udruge, zamjerivši Gredelju što prije istupa u javnost nije o cijelom slučaju potpunije informirao, niti je razgovarao s predsjednikom vukovarskog Županijskog suda ili s predsjednikom Upravnog odbora ogranka UHS-a pri tom sudu.

 

Na istup čelništva UHS-a reagirala je i Udruga protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata koja je podsjetila da je Bešenski, bježeći iz Vojvodine pred represijom Slobodana Miloševića, utočište našao u Hrvatskoj. Udruga je izrazila ogorčenje što se "postavljaju sumnje" kada netko od Hrvata iz Vojvodine treba obnašati funkciju u Hrvatskoj.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija