Jump to content
Sign in to follow this  

HHO: U 2003 nastavljeno poboljšanje stanja ljudskih prava


Zex

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) predstavio je danas godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava i radu tijekom 2003. u kojem se ističe da je protekla godina predstavljala razdoblje postupnog poboljšanja općeg stanja tih prava u Hrvatskoj.[PRBREAK][/PRBREAK]Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski, na konferenciji za novinare, istaknuo je da je zabilježen porast radnih sporova i socijalnih problema (ukupno 1056), koji čine više od trećine ukupnog broja slučajeva za koje je tražena pomoć HHO-a (2958). Naveo je da se ljudi, koji dolaze tražiti pomoć u HHO, mnogo češće žale na nekorektnost rada

socijalnih službi nego policije, te da je u porastu broj onih kojih se žale na rad sudova u odnosu na žalbe na policijsku brutalnost.

 

Odgovarajući na novinarski upit Puhovski je pozitivnim ocijenio ulogu nove vlade u smislu popravljanja općeg raspoloženja danim obećanjima i ubrzanim približavanjem Europskoj uniji koje je započela prošla vlada. Nedovoljnim je ocijenio Vladin učinak u popravljanju gospodarske situacije i životnog standarda.

 

Nedopustivim smatra da Vlada još uvijek vodi dva popisa nestalih u Domovinskom ratu - jedan za Hrvate, a drugi za Srbe što bi trebalo prekinuti jer su oni hrvatski državljani. Po njegovim riječima pojedini državni dužnosnici govoreći u ime Vlade iznose lažne podatke o broju ubijenih civila u Domovinskom ratu, a koji su višestruko manji od onih kojima raspolaže HHO. Vlasti je prigovorio i diobu novinara na etničkom načelu.

 

Puhovski drži da treba zaoštriti pitanje radi li se o nespretnosti ili o namjernom stvaranju raskoraka s proklamiranom politikom kako bi se pridobila podrška radikalnog biračkog tijela.

 

Upozorio je i da Zakon o manjinama nije predvidio zaštitu etničkih Hrvata tamo gdje su manjina, jer se pošlo od pogrešne pretpostavke da oni nigdje u Republici Hrvatskoj ne mogu biti u manjini

 

Najveći je pritisak i dalje na romsku populaciju, a posebno je zabrinjavajuće što u Međimurju lokalni organi vlasti nisu svjesni težine situacije, budući postoji 10-ak razreda s isključivo romskom djecom.

 

U prošloj se godini također nastavio trend sve manje ugroženosti medija od političkih pritisaka, no sve je veća ugroženost običnih ljudi od strane medija, jer pojedini pišu na način koji je usuprotnosti sa zakonom i moralom, rekao je Puhovski.

Sign in to follow this  


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...