Jump to content

HOK ju kaznio jer je iznijela svoje mišljenje


Zex
 Dijeli

Odvjetnica Doris Košta mora platiti 25 tisuća kuna jer je rekla da se slaže s mogućnošću da država odredi visinu odvjetničkih tarifa! Odlučila je tako Nina Dević, predsjednica vijeća Disciplinskog suda Hrvatske odvjetničke komore, koja je u svom obrazloženju prvostupanjske presude na četiri stranice dala i zanimljiv argument koji bi se mogao prevesti kao "imaš pravo na svoje mišljenje, ali ga nemaš"[PRBREAK][/PRBREAK]"Slijedom navedenog, a vezano za činjenicu da je odvjetništvo sukladno Ustavu samostalna i neovisna služba, svaki odvjetnik je dužan, na što se obvezao i u prisezi, zastupati i podržavati stavove koje su usvojili svi odvjetnici preko svoje Komore, a naročito kad se obraća javnosti i medijima. Ne može javno iznositi suprotne stavove i tako nanositi štetu odvjetništvu. Naravno da disc. okr. ima pravo na svoje mišljenje, ali je onda za to mišljenje trebala izboriti u svojoj asocijaciji, odnosno u Komori."

 

Kako se radi o nepravomoćnoj presudi, iz Komore su nam tek neslužbeno poručili da je Kodeks HOK-a koji je pisao ugledni pravnik Ivo Politeo gotovo identičan kodeksima odvjetničkih udruženja u većini europskih zemalja te da je osmišljen radi samozaštite odvjetnika, nikako zbog provođenja jednoumlja.

 

Govorila o dnevnicama i tarifama

 

Doris Košta je, naime, sudjelovala u raspravi na Radio Splitu 13. studenoga 2006. godine i izjavila kako se ne bi složila s većinom kolega koji su rekli da bi donošenje odluke na nivou države zadiralo u autonomnost odvjetnika, te dodala: "Ja sam za to da država odredi kolika je tarifa, neka se odredi jedan pravičan omjer, jer danas ona može biti ne znam kolika tarifa, ali je ona vrlo teško naplativa od stranke..."

 

Požalila se i da kao odvjetnica Haškoga suda ima dnevnicu od sto eura, dok su odvjetnici na platnoj listi hrvatske Vlade plaćeni 10 tisuća eura u hladnom pogonu i 20 tisuća dok traju rasprave.

 

"Ima kolega koji mi kažu – ja ne uzimam stranku ispod 10 tisuća eura. Ja nikad nisam naišla na takvu stranku, doduše, nikad nisam ni pitala, ali ima kolega koji kažu da to prolazi", izjavila je također Košta.

 

Tim je izjavama počinila težu povredu ugleda i dužnosti odvjetništva iz članka 112. Statuta HOK-a i točke 6. i 18. Kodeksa odvjetničke komore. Drugim riječima, Vijeće smatra da se Košta svojim ponašanjem u privatnom životu ponijela nesavjesno u odnosu na odvjetnički poziv, ne čuvajući ugled i dostojanstvo odvjetništva u privatnom životu te omalovažavajući rad drugih odvjetnika!

 

Andreis bez komentara

 

Predsjednik HOK-a Leo Andreis kazao nam je da ne može komentirati prvostupanjske presude.

 

"Moram naglasiti da je disciplinsko sudovanje potpuno neovisno i vrlo oštro odijeljeno od funkcija predsjednika i ostalih izvršnih tijela Komore", dodao je.

 

 

Izvor: www.net.hr

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija