Jump to content

HOK predložio iste odvjetničke tarife


Mrljavac

ZAGREB, 12. ožujka 2009. (Hina) - Hrvatska odvjetnička komora (HOK) poslala je Ministarstvu pravosuđa na odobrenje odvjetničke tarife jednake važećim, iako je bilo pritisaka članova da se traži povišenje, izvijestio je danas predsjednik HOK-a Leo Andreis uoči 27. Dana hrvatskih odvjetnika.[PRBREAK][/PRBREAK]Nakon višegodišnjih prigovora na način određivanja odvjetničkih tarifa koju je HOK donosio samostalno, lani su uslijedile izmjene zakona po kojima Ministarstvo daje odobrenje.

 

U slučaju da Ministarstvo dostavi neke primjedbe na predloženu tarifu, HOK u roku od dva mjeseca tarifu mora uskladiti s tim primjedbama.

 

Andreis je rekao da s obzirom na recesiju i hrvatski odvjetnici žive sve teže te da se boljim primanjima mogu pohvaliti samo oni koji rade u velikim gradovima, primjerice Zagrebu i Rijeci.

 

Obzirom na krizu, poteškoće u naplati, obimu posla i likvidnosti klijenata, postojali su pritisci članstva da se tarife povise, no HOK nije popustio tim pritiscima, kazao je Andreis te dodao kako bi za HOK bilo prihvatljivo rješenje da se zakonom utvrđuju tarife, pod uvjetom da odvjetnici imaju ekskluzivitet u zastupanju.

 

Na Danima hrvatskih odvjetnika raspravljalo se o tarifama u Hrvatskoj, Njemačkoj i Italiji.

 

Odvjetnica iz Berlina Julia von Seltmann izjavila je da u Njemačkoj odvjetnici tarife mogu ugovoriti prema zakonu ili se dogovoriti sa strankama. Odvjetnička tarifa određuje se u visini vrijednosti spora i ovisno o tome je li slučaj riješen nagodbom ili sudski. No, kako je kazala, u sporovima vrijednosti do 10.000 eura odvjetnik ne može naplatiti svaka radnja, kao što je to moguće u Hrvatskoj.

 

Andreis je izvijestio da su u Hrvatskoj najčešći sporovi za smetanje posjeda, brakorazvodne parnice, ovrhe, ostavinski predmeti. Po njegovim riječima, za brakorazvod odvjetnik može naplatiti najviše 2500 do 3000 kuna.

 

Predsjednik HOK-a podsjetio je da je za siromašnije građane predviđena besplatna pravne pomoći te da njegove kolege pod određenim uvjetima stranke zastupaju i besplatno.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija