Jump to content

Hrvatski sabor donio novi Zakon o hrani


Ane

ZAGREB,20. travnja 2007.(Hina) - Hrvatski sabor danas je donio novi Zakon o hrani kojim se u hrvatsko zakonodavstvo implementiraju europski standardi u kontroli hrane i zdravlja životinja.[PRBREAK][/PRBREAK]Sabor je novi Zakon o hrani pokušao izglasati prije tri tjedna, ali tada su izglasani samo Vladini amandmani, a ne i sam zakon jer je oporba srušila kvorum.

 

Tim je amandmanima, koji su od danas sastavni dio zakona, Ministarstvo zdravstva u upravnom i savjetodavnom vijeću Hrvatske agencije za hranu dobilo utjecaj kakav ima i Ministarstvo poljoprivrede.

 

Ministar zdravstva suodlučivat će i o registraciji laboratorija koji kontroliraju hranu, a sudjelovat će i u propisivanju minimalnih higijenskih uvjeta subjekata koji posluju s hranom.

 

Novim zakonom uvodi se nov pristup kontroli hrane, po principu "od polja do stola", a jednako će se pristupati kontroli hrani za ljude i hrani za životinje.

 

U središte odgovornosti za sigurnost hrane stavljeni su subjekti koji posluju s hranom, a osigurana je i bolja koordiniranost inspekcija kako bi se izbjeglo preklapanje nadležnosti.

 

Hrvatska agencija za hranu procjenjivat će rizike i obavještavati javnost o rezultatima tih procjena

 

Uređena su i pitanje vezana uz uvoz i proizvodnju GMO proizvoda, te pravni okvir za zaštitu tradicijskih prehrambenih proizvoda na način da će se s važećim uredbama EU usklađivati zaštitna oznaka zemljopisnog podrijetla, izvornosti i oznake tradicionalnog ugleda hrane.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija