Jump to content

Hrvatski sabor izmijenio Zakon o zaštiti prirode


Mrljavac

ZAGREB,21. studenoga2008.(Hina) - Hrvatski sabor izmijenio je danas Zakon o zaštiti prirode, koji se usklađuje s odredbama Uredbe Vijeća EU o zaštiti vrsta divlje faune i flore i Direktivom Vijeća o očuvanju prirodnih staništa divlje faune i flore.[PRBREAK][/PRBREAK]Izmijenjeni Zakon propisuje prijenos nadležnosti obavljanja poslova zaštite prirode sa županijskih ureda državne uprave na upravna tijela u županijama.

 

Uređuje se postupak ocjene prihvatljivosti zahvata te planova i programa za prirodu, kao i način izrade i donošenja programa zaštite šumskih ekoloških sustava za zaštićena područja u kojima nije dopušteno gospodarsko iskorištavanje prirodnih dobara (uglavnom nacionalni parkovi i rezervati).

 

Izmijenjen je i s pravnom stečevinom EU usklađen i Zakon o reviziji, koji je jedan od preduvjeta za zatvaranje 6. pregovaračkog poglavlja o pravu trgovačkih društava. Zakon predviđa osnivanje odbora za javni nadzor revizije te omogućuje revizorima članica iz trećih zemalja obavljanje revizije u Hrvatskoj, od dana ulaska Hrvatske u EU.

 

Sabor je donio Zakon o međunarodnim mjerama ograničavanja, kojemu je cilj, dosljednom primjenom međunarodnih mjera ograničavanja, spriječiti kretanje određene robe, ljudi i imovine koje mogu ugroziti sigurnost na međunarodnoj razini.

 

Zastupnici su prihvatili Godišnje izvješće o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja 2007. do 30. travnja 2008., te Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za znanost u 2007.

 

Potvrđen je Sporazum između Hrvatske i EU o sudjelovanju Hrvatske u policijskoj misiji EU u Afganistanu (EUPOL). Tim je sporazumom utvrđen prelazak dvojice hrvatskih policajaca, koji od 2005. zajedno s pripadnicima HV-a sudjeluju u mirovnoj misiji NATO-ISAF u Afganistanu, iz ISAF-a u policijsku misiju EUPOL.

 

Sabor je potvrdio i Konvenciju o metru - cilj pristupanja tom međunarodnom ugovoru je snažnije uključivanje Hrvatske i njezinog gospodarstva u međunarodnu suradnju na području mjeriteljstva te sklapanje međunarodnih sporazuma o međunarodnom priznanju istovrijednosti mjerenja i ispitivanja.

 

Potvrđeno je i više sporazuma s Komisijom europskih zajednica o suradnji i financijskoj pomoći Hrvatskoj u provedbi instrumenata predpristupne pomoći (IPA), te za programe "Zaštita okoliša", "Regionalna konkurentnost", "Promet", svi u sklopu komponente "Regionalni razvoj u Hrvatskoj".

 

Sabor je potvrdio i Protokol uz Sporazum o SSP-u između Hrvatske i članica EU u odnosu na pristupanje Bugarske i Rumunjske EU.

 

Odbijen je niz oporbenih prijedloga, među kojima i SDP-ov prijedlog zakona o liječenju neplodnosti i postupcima oplodnje s biomedicinskom pomoći, a odbijen je i zaključak kojim je SDP predlagao da se Vladu obveže da do kraja godine izradi i Saboru uputi svoj prijedlog zakona.

 

Nakon što je jučer prisegnuo kao zastupnik HDZ-a, bivši ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević danas je imenovan članom saborskih odbora za obitelj, mladež i šport te za informiranje, informatizaciju i medije.

 

Rončević je u Odboru za obitelj, mladež i šport zamijenio stranačkog kolegu Šimu Đurđevića, koji je imenovan članom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

 

Sabor je zaključio današnje zasjedanje, a 7. sjednicu nastavlja idući tjedan, raspravom o izvješćima o radu Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje i Nacionalne zaklade za znanost u prošloj godini.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija