Jump to content

Hrvatski sabor o izmjenama triju energetskih zakona


Ane

ZAGREB,4. srpnja 2007.(Hina) - Hrvatski sabor u nastavku sjednice danas je objedinjeno raspravio predložene izmjene triju energetskih zakona - o energiji, o tržištu električne energije i regulaciji energetskih djelatnosti.[PRBREAK][/PRBREAK]Izmjenama energetskih zakona omogućuje se da, uz pravne, i fizičke osobe pod jednakim uvjetima mogu dobiti dozvole za obavljanje bilo koje energetske djelatnosti, a novine su vezane i uz novi organizacijski okvir i djelovanje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).

 

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Vladimir Vranković kazao je da zakon izuzima energetske subjekte koji obavljaju djelatnost proizvodnje, distribucije i opskrbe toplinskom energijom, od vođenja posebne poslovne knjige i sastavljanja financijskih izvješća za te djelatnosti.

 

Uz energetske subjekte, prijedloge za promjenu tarifnih stavki mogla bi zatražiti i HERA.

 

Saborski su klubovi u raspravi uglavnom podržali predložene zakonske izmjene, kojima se hrvatsko zakonodavstvo u područje energetike usklađuje sa standardima EU.

 

Valter Poropat (IDS) rekao je kako Hrvatska danas ima dnevni manjak električne energije od oko 30 posto, da do 2012. nema mogućnosti gradnje novih elektrana, te da stoga treba iznaći rješenja za nove izvore energije, posebno one alternativne.

 

Njegova stranačka kolegica Doroteja Pešić Bukovac prigovorila je da ni u jednom od zakonskih prijedloga nisu utvrđeni rokovi u kojima Ministarstvo gospodarstva i Vlada trebaju donijeti odluke o visini pojedinih stavki u tarifnim sustavima, te da nema nikakvih sankcija za nedonošenje takvih odluka.

 

Dragutin Lesar (HNS) smatra da predložene izmjene Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti umanjuje ovlasti agencije, a da sve ovlasti prebacuje na predsjednika Upravnog vijeća HERA-e.

 

"Članovi Vijeća bit će plaćeni da ne rade ništa jer će sve raditi njegovo veličanstvo predsjednik. Predlažem još jednu uštedu, da nemamo predsjednika Upravnog vijeća HERA-e, nego da te poslove obavlja predsjednik HEP-a pa da na jednoj plaći riješimo sve", rekao je Lesar.

 

Na isto su upozorili i Zvonimir Sabati (HSS) i Tonči Tadić (HSP), koji se protive da se Upravno vijeće HERA-e minorizira, a ovlasti te agencije centraliziraju u funkciji predsjednika Vijeća.

 

Saborski zastupnici kratko su raspravili i zakon kojim se predlaže osnivanje hrvatske komore inženjera tehnologije prometa i transporta.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija