Jump to content

Hrvatski sabor završio ovotjedno zasjedanje


Mrljavac

ZAGREB, 20. lipnja 2008. (Hina) - Hrvatski je sabor danas zaključio ovotjedno zasjedanje raspravom o Prijedlogu zakona o oznakama izvornosti, zemljopisnog porijekla i tradicionalnog ugleda prehrambenih proizvoda.[PRBREAK][/PRBREAK]Predloženi je zakon, u ime Kluba HDZ-a, pozdravio Dragan Kovačević, koji očekuje da će zakon domaćim proizvođačima osigurati zaštitu, prepoznatljivost na tržištu i veću zaradu.

 

Naglasio je, međutim, da primjenu zakona mora pratiti i povezivanje proizvođača, kako bi se povećala proizvodnja, jer, kako je rekao, proizvođačima tržište ne će oprostiti sezonske oscilacije ili nestašice.

 

Dragutin Bodakoš (SDP) upozorio je da će po predloženom zakonu i sada registriranih sedam proizvođača autohtonih proizvoda morati proći ponovnu registraciju.

 

Zastupnici su u prvom čitanju pozdravili prijedlog izmjena Zakona o sudovima, kojima bi se trebala dopuniti nadležnost županijskih sudova za pružanje podrške svjedocima i žrtvama.

 

Predlaže se javno glasovanje u radu sudačkih vijeća i pokretanje postupka obustave isplate plaće sucima koji ne dostave podatke o imovini, a uvodi se i mogućnost sudjelovanja pravosudnih dužnosnika u međunarodnim misijama.

 

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) upozorila je, međutim, da predlagatelj nije predvidio dodatne proračunske izdatke za zaštitu žrtava kaznenih djela i svjedoka.

 

"Ako im zaista ozbiljno mislimo pružiti podršku, onda takva podrška ne smije biti samo verbalna. Ona mora imati i praktične reperkusije, koje, kao i sve dobre stvari, iziskuje određena, ne baš mala sredstva", kazala je.

 

Željko Vincelj (HNS) pozdravio je činjenicu da je Vlada "odustala od obrnute logike" i predloženi zakon Saboru uputila prije Prijedloga racionalizacije mreže sudova.

 

Zastupnici su se minutom šutnje prisjetili HSS-ovih zastupnika ubijenih u beogradskoj skupštini na današnji dan prije 80 godina - Pavla Radića i Đure Basaričeka, te teškog ranjenog Stjepana Radića, koji je od posljedica atentata umro dva mjeseca kasnije.

 

Glasovanje koje obično na dnevnom redu petkom zastupnici su odradili sinoć, a predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić objasnio je da "neki imaju obveze, a neki idu u Beč".

 

Euforija uoči večerašnje četvrtfinalne nogometne utakmice Hrvatska-Turska nakratko se preselila i u sabornicu, u koju je dio zastupnika ušao okićen navijačkim rekvizitima.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija