Jump to content

Hrvatski sudac Međunarodnog suda za pravo mora nije reizabran


Zex

WASHINGTON/NEW YORK - Hrvatski sudac u Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu Budislav Vukas nije u srijedu uspio dobiti i drugi mandat u ovom sudu.[PRBREAK][/PRBREAK]Vukas nije uspio dobiti dovoljan broj glasova za reizbor na izborima koji su održani u srijedu u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

 

On je nakon četvrtog kruga glasovanja povukao svoju kandidaturu nakon što je njegov protukandidat Poljak Stanislaw Pawlak ostvario značajnu prednost u broju glasova, priopćila je hrvatska Misija pri UN-u.

 

Izbori za suce Međunarodnog suda za pravo mora održani su u okviru susreta zemalja stranaka Konvencije UN-a o pravu mora i u njima je sudjelovalo 147 država stranaka.

 

Glasovalo se za sedam novih sudaca iz Afrike, Azije, Latinske Amerike, zapadne i istočne Europe, kojima devetogodišnji mandat započinje 1. listopada.

 

Niti jedan od sadašnjih sudaca Suda koji je imao protukandidata nije uspio biti ponovno izabran.

 

Vukas, redoviti profesor međunarodnog javnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, sudac je Međunarodnog suda za pravo mora od 1996., a u listopadu 2002. postao je i potpredsjednik Suda.

 

Sudjelovao je na Trećoj konferenciji UN-a o kodifikaciji prava mora i izdao niz knjiga, monografija i članaka o međunarodnom pravu s posebnim naglaskom na pravu mora.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija