Jump to content

I.Z. Čičak: uvjeti boravka u zatvoru u Bilicama očajni


Mrljavac

SPLIT, 22. siječnja 2010. (Hina) - Predstavnici Hrvatskog Helsinškog odbora (HHO), s predsjednikom Ivanom Zvonimirom Čičkom na čelu, posjetili su danas splitski zatvor Bilice, a nakon posjeta i razgovora sa zatvorenicima i pritvorenicima, Čičak je izjavio da je smještaj zatvorenika u prenapučenu zatvoru "kriminalan", a uvjeti boravka "očajni".[PRBREAK][/PRBREAK]Objasnio je kako je posjet tom zatvoru organiziran u dogovoru s Ministarstvom pravosuđa, kojem je zahvalio što je, kako je rekao, prvi put u Hrvatskoj omogućeno i novinarima posjetiti zatvorske ćelije i snimiti ih. Pri tomu nije bilo dopušteno snimanje pritvorenika i zatvorenika niti razgovor novinara s njima.

 

Čičak je rekao da je u današnjim razgovorima sa zatvorenicima doznao da su trojica štrajkala glađu gotovo deset dana, a da su jutros 42 zatvorenika odbila uzeti doručak, ali su ipak prihvatili ručak.

 

Određen broj zatvorenika u Splitu je, kako je prošlog tjedna priopćilo Ministarstvo pravosuđa, od 12. siječnja odbijalo zatvorsku hranu, a kao razloge su navodili sporost pravosuđa i sudova, prekapacitiranost zatvora i dr.

 

Čičak je kazao kako je jedan od razloga današnjeg posjeta spoznaja da odbijanje hrane u splitskom zatvoru nije izdvojen slučaj i da su se pojedini zatvorenici mobitelom povezivali sa zatvorenicima u drugim zatvorima, posebice u riječkom, pa se moglo očekivati, kako je rekao, širenje nezadovoljstva. "Iz Lepoglave su mobitelom kontaktirali čak i sa zatvorenicima u Sremskoj Mitrovici u Srbiji", dodao je Čičak.

 

U Bilicama je "stanje dramatično", posebice u smještaju jer su smještajne mogućnosti oko 160 zatvorenika, trenutačno ih je gotovo duplo više, a u ćelijama nemaju sanitarne čvorove, kazao je Čičak.

 

Po njegovim tvrdnjama, pritvorenici, koji još nisu pravomoćno osuđeni ili im nije završio sudski postupak, u splitskom zatvoru borave u prosjeku oko 420 dana što je najduži pritvorski prosjek od svih zatvora u Hrvatskoj. Neki pritvorenici ondje borave i četiri ili pet godina, rekao je Čičak dodavši da je to "strašno".

 

Rekao je i kako je razgovarao s čelnicima splitskog suda te prenio kako su ga izvijestili da nedostaje sudaca, što je nedavno riješeno, pa će taj sud ubuduće moći "normalno funkcionirati" i pridonijeti skraćenju boravka optuženika u pritvoru.

 

Čičak je kritizirao medije koji, kako je kazao, stvaraju "društveno ozračje odbojnosti" prema zatvorencima. "Velik je pritisak na obitelji nedavno uhićenih menadžera, a njihova djeca u školi doživljavaju linč", rekao je Čičak. Pritvorenici nisu lišeni ljudskih prava, rekao je i dodao kako se dio pritvora određuje "pod pritiskom vlasti".

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija