Jump to content

Irak pogubio još 17 ljudi


Mrljavac

BAGDAD, 1. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Irak je u srijedu pogubio 17 osuđenika na smrt, samo nekoliko dana pošto je UN-ova visoka povjerenica za ljudska prava Navi Pillay kritizirala tamošnje vlasti zbog prevelikog broja smaknuća i dovela u pitanje poštenje iračkog pravosuđa.[PRBREAK][/PRBREAK]Iračko ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je pogubljeno 17 osuđenika na smrt zbog terorizma, oružanih pljački, otmica i ubojstava. Po statistici ministarstva, u siječnju su u Iraku izvršene 34 smrtne kazne.

 

"Ministarstvo pravosuđa nastavlja provoditi poštene kazne za kriminalce koji prolijevaju iračku krv", kazao je ministar Hasan al-Šimari.

 

Navi Pillay je prošli tjedan pozvala iračke vlasti da prekinu s pogubljenjima, izrazivši zabrinutost netransparentnim iračkim suđenjima, žalbenim procesima i općenito stanjem u pravosuđu.

 

Pillay je rekla da je broj smrtnih kazni u Iraku "stravičan" i da se ona može dosuditi za čak 48 kaznenih djela, uključujući i za neka u kojima nema žrtava, poput oštećivanja javne imovine.

 

Broj pogubljenja u Iraku osudili su i Amnesty International i Human Rights Watch.

 

Iračke vlasti su nakon pada Sadama Huseina prvo suspendirale smrtne kazne, ali ih ubrzo i ponovno uvele, rekavši da su potrebne za borbu protiv vala sektaškog nasilja i pobunjeničkih napada.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija