Jump to content

Iran objesio 13 članova pobunjeničke sunitske skupine


Mrljavac
 Dijeli

TEHERAN, 14. srpnja 2009. (Hina/AP) - Iran je u utorak objesio 13 pripadnika pobunjeničke sunitske skupine osuđenih za bombaške napade i ubojstva na jugoistoku Irana blizu granica s Pakistanom i Afganistanom, izvijestila je državna iranska novinska agencija.[PRBREAK][/PRBREAK]Skupno pogubljenje najveće je do sada provedeno nad pripadnicima Džundulah i vjerojatno je trebalo predstavljati upozorenje toj skupini koju čine suniti balučke etničke manjine. Oni su posljednjih godina vodili pobunu niskog intenziteta optužujući većinom šijitsku i perzijsku iransku vladu za proganjanje.

 

Skupina, čije ima na jeziku Farsi znači Božji vojnik, je preuzela odgovornost za samoubilački napad na šijitsku džamiju u svibnju u kojem je ubijeno 25 osoba u Zahedanu, glavnom gradu jugoistočne iranske pokrajine Sistan-Baluči u kojoj su se dogodili nekih od najgorih napada Džundulaha.

 

Trinaestorica pogubljenih osuđeni su na javno vješanje u Zahedanu ali su vlasti u posljednji trenutak promijenile mišljenje i odlučile objesiti ih unutar glavnog zatvora, po agenciji IRNA. Izvješće kaže da je Abdulhamid Rigi, brat vođe skupine Abdulmalika Rigija, trebao također biti obješen ali je njegovo pogubljenje odgođeno. Nije naveden razlog odgode.

 

Pogubljenjima iranske vlasti nastoje obuzdati nasilje u pokrajini Sistan-Balučistan. Tri osobe osumnjičene da su povezane sa samoubilačkim napadima u svibnju obješene su samo dva dana nakon napada.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija