Jump to content

Iranka osuđena na kamenovanje mogla bi biti obješena


Mrljavac
 Dijeli

TEHERAN, 25. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Iranka koja je osuđena na smrt kamenovanjem zbog preljuba mogla bi umjesto toga biti obješena, izvijestila je studentska niovinska agencija ISNA. Sud je 2006. osudio Sakineh Mohammadi Ashtiani na kamenovanje, ali je presuda bila suspendirana prošle godine nakon međunarodnih prosvjeda.[PRBREAK][/PRBREAK]Ipak prema pravosudnom postupku koji se provodi ona još uvijek može biti obješena.

 

"Nema potrebe za žurbom...naši islamski stručnjaci razmatraju presudu Ashtiani kako bi vidjeli možemo li izvesti vješanjem pogubljenje osobe osuđene na kamenovanje", rekao je Malek Ajdar Sharifi čelnik pravosuđa u pokrajini Istočni Azerbajdžan.

 

Ashtianin muž ubijen je 2005. nakon čega je iranski sud proglasio krivom ovu majku dvoje djece za "protuzakonit odnos" s dva muškarca. Za to je bila 2006. osuđena na kamenovanje.

 

Amnesty International kaže kako je dobila 99 udaraca bičem kao kaznu ali da je kasnije proglašena krivom za "preljub dok je bila u braku", što prema ovoj skupini za zaštitu ljudskih prava ona niječe.

 

Uhićena 2006. Ashtiani je već na odsluženju 10-godišnje kazne zatvora zbog sudioništva u ubojstvu muža u jednom zatvoru u Istočnom Azerbajdžanu.

 

Lokalni pravosudni dužnosnik rekao je prošle godine kako je njezino kamenovanje suspendirano iz "humanitarnih obzira" ali nije isključio mogućnost da bude smaknuta.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija