Jump to content

Iranskom branitelju ljudskih prava 18 godina zatvora


Mrljavac

TEHERAN, 6. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Odvjetnik i borac za ljudska prava Abdolfatah Soltani osuđen je na 18 godina zatvora i 20 godina zabrane rada, objavilo je u utorak nekoliko oporbenih portala i odvjetnikova supruga koja sama od Revolucionarnog suda u Teheranu nije primila obavijest kada je presuda izrečena.[PRBREAK][/PRBREAK]Međunarodna udruga za ljudska prava Amnesty International zatražila je Soltanijevo puštanje na slobodu, a presudu je kritizirala predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton.

 

Soltani je branio članove manjinske vjerske zajednice Bahai, koju iranske vlasti ne priznaju.

 

Bio je zatvaran 2005., i 2009., a jedan je od osnivača udruge za ljudska prava zajedno s dobitnicom Nobelove nagrade za mir, odvjetnicom Shirin Ebadi.

 

Na šest godina zatvora osuđena je i predsjednica udruge Narges Mohamdi te desetak odvjetnika koji su branili protivnike režima.

 

U zatvoru je Nasrin Sotudeh koji je branio prosvjednike zatvarane nakon predsjedničkih izbora 2009., na kojima je pobijedio Mahmud Ahmadinedžad. Zatvorsku kaznu služi i Mohamad Seifzadeh, branitelj iransko-kanadske fotografkinje Zahre Kazemi koja je 2003., umrla u iranskom zatvoru, te Džavid Hutan Kian, branitelj Sakineh Mohamadi Aštiani, Iranke optužene na smrt kamenovanjem zbog preljuba.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija