Jump to content

Islamisti zbog preljuba do smrti kamenovali Somalijku


Mrljavac

KISMAYU, 28. listopada 2008. (Hina/Reuters) - Somalijski islamisti su kamenovanjem izvršili smrtnu kaznu nad 23-godišnjom ženom optuženom za preljub što je prvo takvo javno smaknuće u posljednje dvije godine, rekli su svjedoci.[PRBREAK][/PRBREAK]Somalijku su u ponedjeljak zakopali u rupu do visine vrata pred stotinama ljudi na trgu u južnom somalijskom gradu Kismayu koji su islamisti zauzeli u kolovozu a potom su joj bacali kamenje u glavu. Žena je tri puta vađena iz rupe kako bi se provjerilo je li umrla, rekli su svjedoci. Kada su rođaci i drugi krenuli zaustaviti smaknuće stražari su otvorili vatru i ubili jedno dijete.

 

"Dok smo čekali vidjeti to nemilosrdno kamenovanje u vozilu je dovezena žena pod zelenom burkom i crnim velom", rekao je agenciji Reuters jedan mještanin.

 

"Nama je rečeno da se ona sama prepustila kazni no mogli smo čuti kako vrišti dok su joj prisilno vezivali ruke i noge. Njeni su rođaci potrčali prema njoj ali su islamisti otvorili paljbu i ubili jedno dijete".

 

Islamisti su posljednji put proveli javna smaknuća dok su 2006. godine vladali Mogadišem i južnom Somalijom. Združene etiopske i snage somalijske vlade su ih svrgnule s vlasti krajem te godine nakon čega su islamisti krenuli u gerilski kampanju postupno vraćajući teritorij.

 

Kao i kada su vladali Mogadišem islamisti koji sada nadziru područje Kismayua ponovno nameću fundamentalističke prakse poput zabrane zabave koju smatraju protuislamskom.

 

Islamistički čelnici su na posljednjem smaknuću rekli da je žena prekršila islamski zakon ali su obećali i kazniti stražara koji je ubio dijete u gužvi prilikom pogubljenja.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija