Jump to content

Istospolni parovi uređuju zajedničku imovinu u RH


Ane
 Dijeli

Najmanje dva homoseksualna para iskoristila su odredbe Zakona o istospolnim zajednicama i regulirala svoj status kod javnog bilježnika. Neki su ga, čini se, potvrdili na sudu.[PRBREAK][/PRBREAK]Prema nekim izvorima, na temelju dokumenta o imovinsko-pravnim odnosima u istospolnoj zajednici, ti su parovi čak uspjeli ishoditi vize u drugim zemljama, piše Večernji list.

 

"Pomogli smo nekim parovima da reguliraju svoje imovinsko-pravne odnose na temelju članka 19. Zakona o istospolnim zajednicama. Konkretno, radi se o definiranju zajedničke imovine. Takvi dokumenti pravno su važeći u Hrvatskoj, no na temelju njih ne mogu se izdavati neke druge potvrde. Stvar zakonodavstva svake pojedine zemlje je hoće li ih priznati kao dokaz o postojanju istospolne zajednice i na temelju toga izdati vizu partneru", objasnio je Večernjaku Kristijan Grđan iz pravnog tima Iskoraka i Kontre.

 

Upravo nedovoljan raspon prava koja se nude hrvatskim homoseksualnim i biseksualnim osobama nagnao je pravni tim da predloži Saboru zakon o registriranom partnerstvu, koji premda je upućen u proceduru još nije stavljen na dnevni red.

 

Iako zabranu diskriminacije na temelju seksualne orijentacije pruža čak sedam različitih zakona, homoseksualni partneri nemaju mogućnost ostvarivanja niza praktičnih prava, poput primarne zdravstvene zaštite preko partnera.

 

"Postojeći zakon o istospolnim zajednicama regulira samo dva prava, i to pravo na uzdržavanje i uređenje zajedničke imovine, dok to ne uključuje pravo na nasljeđivanje, mirovinsko osiguranje, blagodat nesvjedočenja u kaznenom i prekršajnom postupku, odnosno prava iz još 18 različitih zakona koje hrvatski pravni sustav daje bračnim partnerima", dodaje Grđan.

 

Pravima iz postojećeg zakona, homoseksualni parovi mogu se koristiti tek nakon raskida veze, i to samo ako uspiju dokazati da su živjeli zajedno, piše Večernji list.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija