Jump to content

Italija će konzumentima narkotika oduzeti vozačku dozvolu


Mrljavac

RIM, 22. listopada 2008. (Hina/APA) - Svatko tko je osuđen zbog uživanja, posjedovanja ili trgovine drogom u Italiji će izgubiti vozačku dozvolu, a maloljetnici koji su zbog uživanja droge imali problema s pravosuđem, neće moći ni polagati vozački ispit, prijedlog je novog zakona ministra unutarnjih poslova Roberta Maronija.[PRBREAK][/PRBREAK]"Mora se pokušati sve što je moguće kako bi spriječili mlade da posegnu za drogom. A istodobno se moramo boriti protiv dilera", rekao je ministar kako u srijedu prenosi talijanski tisak.

 

U srpnju je u Italiji na snagu stupio novi zakon o sigurnosti u prometu. Zakonom su predviđene oštrije mjere u suzbijanju alkohola i narkotika za volanom.

 

Za vozače koji pod utjecajem alkohola ili narkotika sjednu za upravljač predviđene su kazne do 6 tisuća eura, rad u dobrotvorne svrhe i oduzimanje vozačke dozvole na duža razdoblja.

 

Za vozače teretnih vozila koji odbiju alkotest predviđene su novčane kazne od 5 do 20 tisuća eura, a ako su sudjelovali u nesretnom slučaju i znatno više. Osim toga im se oduzima vozačka dozvola na razdoblje do dvije godine, a vozilo povlači iz prometa na šest mjeseci.

 

Posebno je rigorozno kod mladih vozača: za njih je dovoljno da u krvi imaju 0,2 promila alkohola da bi ih se tretiralo kao pijane.

 

Na nove, oštre mjere talijansku su vladu natjerale crne statistike prometnih nesreća. Godišnje na talijanskim cestama u prometu pogiba 5.500 osoba, a 30 posto svih nesreća prouzročeno je alkoholom.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.



Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija