Jump to content

Italija će od 2010. godine otiske prstiju uzimati svima


Mrljavac

RIM, 16. srpnja 2008. (Hina/dpa) - Talijanski parlamentarci su u srijedu prihvatili odredbu o uključivanju otisaka prstiju u sve osobne iskaznice koje će se izdavati od 2010. godina, a odluka je donesena u trenutku dok se u Italiji vode rasprave o ranijoj odluci vlade da popiše i uzme otiske prstiju etničkih Roma u zemlji, uključujući i djecu.[PRBREAK][/PRBREAK]Odredbu je predložilo parlamentarno povjerenstvo uz potporu koalicije desnog centra premijera Silvija Berlusconija i nekoliko oporbenih zastupnika, uključujući i katolike s političkog centra.

 

"Bilo bi rasistički i diskriminatorno uzimati samo otiske Romima", rekao je čelnik Unije kršćanskih demokrata Pier Ferdinando Casini i dodao kako bi iz razloga sigurnosti bio sretan da se otisci prstiju uzmu i od njegove djece.

 

Drugi oporbeni čelnik Antonio di Pietro iz stranke "Italija vrijednosti" je, međutim, odluku da se otisci prstiju uzimaju svima osudio kao šokantan" pokušaj omekšavanja rasističkih i ksenofobnih namjera vlade".

 

U međuvremenu je ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni rekao da će vlada raditi na popisivanju Roma, uključujući i uzimanje otiska od djece, što je Europski parlament osudio kao diskriminatoran potez.

 

Popisivanje koje ovoga tjedna treba početi u Rimu i drugim većim gradovima bit će dovršeno u listopadu, rekao je Maroni. Plan o uzimanju otisaka prstiju prihvaćen je u sklopu vladine kampanje za suzbijanje uličnog kriminala, a doživio je brojne kritike iz zemlje i inozemstva.

 

Pretpostavlja se da u Italiji živi najmanje 160.000 Roma, a polovinu toga broja čine djeca.

 

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija