Jump to content

Italija: Senat prihvatio nacrt zakona o reformi pravosuđa


Mrljavac

RIM, 20. siječnja 2010. (Hina/AFP) - Talijanski Senat je u srijedu prihvatio nacrt zakona kojim se skraćuje sudski postupak, u času kada se oporbeni lijevi centar oštro protivi takvoj reformi, upozoravajući da je nacrt izrađen kako bi se premijer Silvio Berlusconi riješio neugodnosti s pravosuđem.[PRBREAK][/PRBREAK]Da bi nacrt postao zakon, mora ga još odobriti zastupnički dom, a zatim potpisati predsjednik republike.

 

Senat, gdje vlada desnog centra Silvija Berlusconija ima solidnu većinu, bez teškoća je odobrio tekst koji trajanje suđenja za najteže zločine (mafija, terorizam) ograničava na deset godina (pet za prvostupanjski sud, tri za drugostupanjski, dvije za vrhovni sud).

 

Za ostala kaznena djela za koja se može izreći zatvorska kazna u trajanju većem od deset godina, suđenje neće smjeti trajati više od sedam i pol godina (četiri, dvije i godinu i pol), a za ona s kaznom do deset godina, šest i pol godina (tri, dvije i godinu i pol).

 

Oporba, osobito Talijanska demokratska stranka i Italija vrijednosti, glasovale su protiv nacrta, ocijenivši da će se njime na tri godine ograničiti prvostupanjski postupak kao što je afera Mills (podmićivanje svjedoka), za koju se Berlusconiju trenutačno sudi u Milanu. Kako navode neki mediji, to suđenje koje se ovih dana nastavlja, kao i suđenje Berlusconiju za poreznu prijevaru (predmet Mediaset) moglo bi se obustaviti čim se konačno prihvati nacrt zakona.

 

Berlusconi je odbio tvrdnju da ovim nacrtom želi umaći pravosuđu. "Europa je ta koja od nas traži da odredimo rok za trajanje sudskih postupaka, a i u Ustavu se kaže da se suđenje mora završiti u razumnom roku", kazao je premijer.

 

Talijanski premijer ocijenio je kritike oporbe "intelektualno nečasnim", ističući da je još jednom žrtva kampanje "napada pravosuđa".

 

Usto je osudio pristranost sudaca i kazao kako još nije odlučio hoće li se pojaviti na idućim ročištima: "Moji mi odvjetnici kažu da ne dolazim, jer se neću naći pred običnim, već pred prijekim sudom".

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija