Jump to content

Italija: Usvojen zakon o imunitetu najviših političkih dužnosnika


Mrljavac

RIM, 22. srpnja 2008. (Hina) - Talijanski Senat usvojio je u utorak prijedlog zakona o imunitetu za četiri najviša politička dužnosnika u zemlji, čime je imunitet od sudskog progona tijekom cijelog mandata dobio i premijer Silvio Berlusconi, koji se već puno puta žalio da je žrtva maltretiranja tužitelja suprotnog političkog usmjerenja, objavile su agencije.[PRBREAK][/PRBREAK]Zastupnički dom svoje je odobrenje dao 10. srpnja, a u utorak je za tekst zakona koji osigurava imunitet predsjednicima države i vlade te obaju domova parlamenta, glasovao 171 član Senata, 128 ih je bilo protiv, uz šest suzdržanih.

 

Tako će Berlusconi (71), koji se na vlast vratio na prijevremenim izborima u svibnju, unatoč protivljenju oporbene ljevice, tijekom cijelog petogodišnjeg mandata biti siguran od sudskog progona, a zakon predviđa i obustavu postupaka koji su u tijeku, pa se talijanski premijer više ne mora opterećivati niti suđenjem u Milanu zbog pokušaja korumpiranja svjedoka.

 

"Svima koji su kritizirali brzinu kojom je prijedlog zakona stigao u parlament", nakon Berlusconijevog povratka na vlast, "poručujem da zakon nije ni preuranjen ni zakašnjeo, već na vrijeme", rekao je u svoju obranu pred zastupnicima ljevice ministar pravosuđa Angelino Alfano.

 

Oporbeni zastupnici, osim što tvrde kako je zakon skrojen za Berlusconija, protive mu se zato što "krši jednakost građana" koja je zajamčena Ustavom.

 

Imunitet se odnosi samo na jedan mandat i jednu dužnost, pa ne uključuje automatsko produljenje u slučaju da predsjednik vlade postane predsjednik Republike, što je ambicija koju novinari uporno pripisuju Berlusconiju.

 

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija