Jump to content

Izabrani sudački kandidati za DSV


Zex
 Dijeli

Proširena Opća sjednica Vrhovnog suda utvrdila je 21 kandidata iz redova sudaca za sedam mjesta u novom sazivu Državnog sudbenog vijeća (DSV) jer sadašnjem sazivu četverogodišnji mandat prestaje 5. srpnja.[PRBREAK][/PRBREAK]Uoči proširene Opće sjednice sudovi su predložili 75 kandidata, a danas je u uži krug izabran 21 kandidat, odnosno po tri za svako sudačko mjesto u DVS-u.

 

Prema Zakonu o DSV-u u tom tijelu mora se osigurati zastupljenost kandidata i sudova različite vrste i stupnja, a suci su se dogovorili da to učine tako da dva člana DSV-a budu iz reda sudaca Vrhovnog suda, jedan iz reda sudaca Upravnog suda, Visokog trgovačkog suda i trgovačkih sudova, jedan iz reda sudaca Visokog prekršajnog suda i prekršajnih sudova te dva županijska i jedan općinski sudac.

 

Tajnim glasovanjem 75 nazočnih sudaca u uži izbor za članove DSV-a iz redova sudaca Vrhovnog suda ušli su Ivan Mikšić s najvećim brojem glasova (51), potom Ana Garačić, Katarina Buljan, Senka Klarić-Baranović, Ranko Marijan i Gordana Matasić-Špoljarić. Iz redova sudaca Upravnog suda kandidirana je Marija Kriletić, Visokog trgovačkog suda Lucija Ćimić te Igor Periša iz bjelovarskog Trgovačkog suda.

 

S Visokog prekršajnog suda kandidirani su Marko Rašo i Antonija Kovačić te Nediljko Boban, sudac zagrebačkog Prekršajnog suda. Kandidati županijskih sudova su Darko Klier, Dragan Katić, Mirjana Rigljan, Zdenko Konjić, Vitomir Boić i Ljuban Batinac, a općinskih sudova Dražen Jakovina, Miro Mratović i Ljiljana Levatić-Uskoković.

 

Lista tih kandidata biti će upućena saborskom Odboru za pravosuđe koji će dati svoje mišljenje, nakon čega će Hrvatski sabor izabrati 11 članova DSV-a. Osim sedam članova iz redova sudaca u tom tijelu po dva predstavnika imaju odvjetnici i sveučilišni profesori pravnih znanosti.

 

Iz Hrvatske odvjetničke komore (HOK) najavljeno je da će odvjetnici svoja dva kandidata izabrati sutra na godišnjoj Skupštini.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija