Jump to content

Izgradnja novih sudova financirat će se prodajom postojećih


Zex

Problem prostora za smještaj sudova u Zagrebu i Splitu rješavat će se prodajom postojećih neprimjerenih zgrada sudova, tako da je već ove jeseni moguća javna dražba za prodaju zgrade zagrebačkog Općinskog suda, poznatije kao Palača pravde.[PRBREAK][/PRBREAK]Javnu dražbu za prodaju zgrade u Vukovarskoj ulici Vlada bi trebala raspisati najesen, izjavila je Hini ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, dodavši da će se i u Splitu prodati tamošnja Palača pravde u kojoj su smještena sva pravosudna tijela, te zgrada na Mažuranićevom šetalištu.

 

Prema planu Ministarstva, svi zagrebački prvostupanjski sudovi i Općinsko državno odvjetništvo preselit će se na prostor Ministarstva obrane u Selskoj ulici.

 

Od splitskih gradskih vlasti se, pak, očekuje da u najskorije vrijeme ponude moguće lokacije za smještaj tamošnjih sudova na jedinstvenoj lokaciji, rekla je Škare Ožbolt.

 

Grad Split bi zemljište dao besplatno, a osigurao bi i svu potrebnu infrastrukturu.

 

Ministrica takva rješenja smatra "sustavnim, trajnim i kvalitetnim" i uvjerena je da će zagrebački sudovi biti preseljeni do kraja iduće godine.

 

"Bez prodaje sudskih zgrada, koje su i tako neadekvatne za potrebe suda, projekti objedinjavanja i modernizacije sudskih zgrada ne bi bili mogući", ustvrdila je Škare Ožbolt.

 

Kolika je financijska težina projekta seljenja zagrebačkih sudova u Selsku ministrica nije željela reći, ustvrdivši samo da bi preuređenje jednog kvadrata u Palači pravde bilo dva puta skuplje do gradnje novog.

 

Za prvu fazu preuređenja dijela postojećih zgrada u Selskoj novac je osiguran već u ovogodišnjem proračunu, a za drugu fazu u kojoj bi se gradile nove zgrade, a prostor u Selskoj ulici uredio kao Trg pravde, uz novac od prodaje, ostatak bi se osigurao iz proračuna.

 

U Selsku bi se do kraja 2005. preselio cijeli zagrebački Općinski sud, prekršajni sudovi koji su sada na četiri lokacije, Trgovački sud, istražni i provostupanjski Kazneni odjel zagrebačkog Županijskog suda, Općinsko državno odvjetništvo te Policijska akademija.

 

Vrhovni sud ostao bi na Zrinjevcu, Upravni bi se preselio u zgradu na uglu Dalmatinske i Frankopanske čije je preuređenje u tijeku. Visoki

trgovački sud ostaje u Berislavićevoj, a Visoki prekršajni bi se trebao preseliti u novi prostor u Šenoinoj ulici.

 

Zagrebački Općinski sud, najveći takav sud u Europi, djelom bi se rasteretio tako što bi za područje Dubrave bio nadležan Općinski sud u Sesvetama.

 

Ministrica žali što i gruntovnicu ne može preseliti u Selsku zajedno sa sudovima jer bi to bilo primjerenije. Smatra, međutim, da bi to bilo neracionalno nakon što je nedavno za gruntovnicu u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici potrošeno 20 milijuna kuna.

 

Potporu za takav način rješavanja problema sudskog prostora ministrica je, kako kaže, dobila od predsjednika svih sudova.

 

Osim nužnog osiguranja prostora potrebnog za normalan rad sudova, u Ministarstvu se priprema i niz poteza koji bi morali osigurati veću ažurnost sudova i smanjene zaostataka i zastara. Među ostalim, ministrica najavljuje novi moderan Zakon o sudovima koji bi zamijenio već nekoliko puta mijenjan sadašnji, te nove propise o upravnom i financijskom nadzoru nad radom sudova.

 

O potrebnim zakonskim izmjenama, kao i proračunu za iduću godinu ministrica će se savjetovati sa svim predsjednicima sudova i državnim odvjetnicima do kraja ovog mjeseca.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija