Jump to content

Izmjena Kaznenog zakona zbog presuda za klevetu


Ane
 Dijeli

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je da će predložiti izmjene odredbi Kaznenog zakona o kleveti, na što ju je, kako je rekla, ponukala nepravomoćna presuda riječkog Općinskog suda izrečena novinarki Novog lista Slavici Mrkić Modrić u petak.[PRBREAK][/PRBREAK]Slavica Mrkić Modrić nepravomoćno je osuđena zbog klevete na dva mjeseca zatvora, s rokom kušnje od godine dana. "Ta presuda mi je dovoljan dokaz i pokazatelj da treba ići u nove izmjene Kaznenog zakona", izjavila je Hini ministrica Vesna Škare Ožbolt, komentirajući presudu u petak riječkog suda kojom je, kako kaže, začuđena.

 

"Kleveta je posljednjim zakonskim izmjenama dekriminalizirana, no očito je da ta dekriminalizacija nije sazrijela u svijesti sudaca", kazala je ministrica.

 

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić smatra da nepravomoćna presuda novinarki Novog lista, ali i nedavna osuđujuća, nepravmoćna presuda Predragu Matvejeviću pokazuju da kleveta nije dekriminalizirana, kao što tvrdi ministrica.

 

"Tu tvrdnju najbolje opovrgava sudska praksa koja pokazuje da ponovno idemo prema nečemu što se zvalo verbalni delikt i stoga smatramo da smo bili u pravu kada smo tražili potpunu dekriminalizaciju klevete, odnosno ukidanje mogućnosti da se zbog tog djela ide u zatvor", kazao je Lučić.

 

S tim se slažu i u Ogranku HND-a u Novom listu koji traži da se sukladno europskim standardima i obećanjima ministrice pravosuđa i u praksi dekriminalizira odgovornost novinara za javno izgovorenu riječ. Presudu riječkog suda ocjenjuju skandaloznom, posebice jer se radilo o satiričnom tekstu i jer je novinarka opetovano izjavila da joj nije bila namjera klevetati.

 

Novinarka Novog lista Slavica Mrkić Modrić osuđena je zbog klevetanja pročelnice Ureda Grada Rijeke Ksenije Linić, supruge bivšeg popredsjednika Vlade Slavka Linića. Njoj je, kako je navela u tužbi, satirični tekst napisan u vrijeme afere Riječka banka uzrokovao duševne boli. Tužena je, među ostalim, napisala da "istovremeno dok u Dnevniku Slavko Linić, tadašnji potpredsjednik Vlade izjavljuje kako nema mjesta panici, građani mogu mirno spavati jer im nitko neće uzeti njihov ušteđeni novac, u redu pred deviznim šalterom Riječke banke stajala je Ksenija Linić".

 

Prema lanjskim izmjenama Kaznenog zakona, novinari više ne bi trebali odgovarati za klevetu, osim ako iz načina izražavanja i drugih okolnosti jasno proizlazi da se radi o ponašanju koje je imalo za cilj samo škoditi nečijoj časti ili ugledu.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija