Jump to content

Izmjena Zakona o presađivanju dijelova ljudskog tijela


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,3. travnja 2009. (Hina) - Hrvatski sabor izmijenio je danas Zakon o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja koji se, što se transplatacijske medicine tiče, usklađuje sa standardima EU.[PRBREAK][/PRBREAK]Zakonom je propisano da zdravstvene ustanove koje se bave uzimanjem, pohranjivanjem i presađivanjem tkiva za svoju djelatnost moraju ishoditi odobrenje ministra zdravstva. Takva odobrenja ministar će oduzimati po službenoj dužnosti, kada ustanova više ne ispunjava uvjete za tu djelatnost.

 

Izmjenama Zakona osigurava s poštivanje standarda kvalitete pri uvozu i izvozu tkiva, a za banku tkiva također će trebati odobrenje ministra.

 

Ovlaštene zdravstvene ustanove morat će pratiti ozbiljne štetne događaje, poput širenja zaraznih bolesti ili opasnosti za život pacijenata, i o njima obavijestiti Ministarstvo. Ministarstvo će, pak, voditi registar takvih događaja, a podatke o njima dostaviti Europskoj komisiji.

 

Sabor je izmijenio i Carinski zakon, kojim se dodatno definira obveza knjiženja carinskog duga, sukladno europskim propisima. Zakon predviđa obvezu naknadnog knjiženja carinskog duga najkasnije dva dana od trenutka kad carinarnica utvrdi da carinski dug nije utvrđen na propisani način ili je utvrđen u iznosu nižem od zakonskog dugovanja.

 

Izmijenjen je i dopunjen Zakon o lijekovima kojim se, među ostalim, uvodi zabrana oglašavanja homeopatskih proizvoda koji se upisuju u očevidnik homeopatskih proizvoda Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

 

Donesen je Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, po kojemu će Agencija za znanost i obrazovanje u potpunosti provoditi postupak akreditacija visokoškolskih i znanstvenih ustanova za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti.

 

Zastupnici su izmijenili i Zakon o kulturnim vijećima, te Zakon o Nacionalnoj zakladi za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske.

 

Izglasana je odluka o sudjelovanju hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji EU u Somaliji.

 

Saborska većina odbila je niz oporbenih zakonskih prijedloga, među kojima i SDP-ove izmjene Zakona o oslobađanju od plaćanja neporeznih prihoda, HNS-ov prijedlog zaključka da se Vladu obveže da izvijesti Sabor o poslovanju državnih poduzeća, te prijedlog nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara da se izmijeni Zakon o obveznim odnosima.

 

U sabornici je u tijeku tajno glasovanje, odnosno izbor troje sudaca Ustavnog suda.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija