Jump to content
Sign in to follow this  

Izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga


Zex

Izmjenama se predviđa ukidanje Zavoda za prevenciju ovisnosti, čije bi poslove preuzeo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a predlaže se i da se osobama kod kojih je pronađena droga za osobnu uporabu, uz prekršajne kazne, izriče obvezna mjera liječenja od ovisnosti.[PRBREAK][/PRBREAK]Hrvatski sabor raspravio je Vladin konačni prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, kojim se predviđa ukidanje Zavoda za prevenciju ovisnosti, čije bi poslove preuzeo Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 

Izmjenama se predlaže i da se osobama kod kojih je pronađena droga za osobnu uporabu, uz prekršajne kazne, izriče obvezna mjera liječenja od ovisnosti.

 

Protiv predloženih izmjena ustao je Klub HDZ-a, smatrajući da se ukidanjem Zavoda za prevenciju neće pridonijeti suzbijanju ovisnosti, već upravo suprotno.

 

HDZ-ova zastupnica Jadranka Kosor ponovno je optužila vladajuću koaliciju da je izmjenama Kaznenog zakona, po kojim se posjedovanje droge za vlastitu uporabu tretira kao prekršajno djelo, pogodovala širenju droge, posebno među mladima.

 

Suprotno mišljenje imala je Sonja Borovčak (Klub SDP-a), istaknuvši da će baš ta odredba pomoći kažnjavanju preprodavača droge, a ne samo konzumenata, posebno ovisnika, koji se u predloženim izmjenama navode kao oboljele osobe.

 

Zakonske izmjene branio je ministar zdravstva Andro Vlahušić, naglasivši da Zavod za prevenciju do sada nije zaživio u praksi, da nije bio utemeljen na zadovoljavajući način, zbog čega bi njegove poslove u prevenciji ovisnosti, smatra, trebao preuzeti HZJZ.

 

Na optužbe parlamentarne oporbe da se na suzbijanje ovisnosti iz proračuna izdvaja premalo novca, Vlahušić je odgovorio da su u ovoj godini izdvojena veća sredstva, posebno iz Hrvatske lutrije.

Sign in to follow this  


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...