Jump to content

Izmjene Zakona o pošti


Zex

Vladajući su klubovi u Hrvatskom saboru pozdravili Vladin prijedlog izmjena Zakona o pošti ocjenjujući da će on osigurati uvođenje reda na sivom tržištu

kurirskih usluga, no većina mu se oporbenih klubova usprotivila, smatrajući da Vlada pod svaku cijenu želi zadržati monopol Hrvatske pošte.[PRBREAK][/PRBREAK]Stanje na tržištu kurirskih usluga Živko Nenadić(HDZ) ocijenio je neodrživim, upozoravajući da većina kurirskih službi koristi nejasnoće u važećem zakonu i dostavlja poštu do 100 grama, što je rezervirano za HP.

 

Osvrćući se na javni prijepor oko potrebe pune liberalizacije poštanskog tržišta, Nenadić je ocijenio kako tvrdnje da je HP nelojalna konukrencija kurirskim službama ne stoje, budući da, naglašava, HP ima obvezu dostavljanja pošte i na područjima na kojima to nije isplativo, dok kurirske službe to čine samo u urbanim sredinama.

 

Ocijenio je i da bi ukidanje rezerviranog područja do 100 grama potkopalo poštanski sustav i dovelo do zatvaranja malih poštanskih ureda.

 

Nenadić je naglasio da, veća ili manja, rezervirana područja imaju javne pošte u svim europskim zemljama.

 

Iz oporbe, međutim, upozoravaju kako će Hrvatska od početka slijedeće godine to područje morati smanjiti na 50 grama, sukladno europskim direktivama.

 

Luka Rojić (HSS) založio se da se takva gornja granica u zakon unese već sada ili da se primjena izmijenjenog zakona odgodi do početka iduće godine.

 

Za Doroteu Pešić Bukovac (IDS) predloženi je tekst potpuno neprihvatljiv.

 

"Zakon je već i u prvom čitanju rađen na brzinu, stihijski i bez utemeljenih stavova, a sve zato da bi se na bilo koji način zaštitilo HP i njezin monopol," ustvrdila je Bukovac.

 

Upozorila je da se zakonom pogoduje i HP ekspresu, tvrtki kćeri HP-a koja također pruža kurirske usluge.

 

Podsjetila je da je čelni čovjek HP-a iz HSLS-a, kao i državni tajnik u Ministarstvu prometa zadužen za poštu, te izrazila bojazan da predloženim zakonom vlada želi osigurati podršku četiri liberalna glasa u Saboru.

 

Sabor je, na samom kraju zasjedanja, raspravio i prijedlog Zakona o razminiranju.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija