Jump to content

Iznko upozorio Brammertza na napade na pravosuđe


Mrljavac
 Dijeli

SARAJEVO, 1. veljače 2012.(Hina) - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko poručio je u srijedu glavnome tužitelju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Sergea Brammertza kako je potrebno usprotiviti se pokušajima ukidanja suda i državnog odvjetništva BiH, a zastupnici u parlamentu BiH koji dolaze iz Republike Srpske istoga su dana u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog zakona o ukidanju tih pravosudnih tijela.[PRBREAK][/PRBREAK]Inzkov ured u Sarajevu (OHR) priopćio je kako je on tijekom dana odvojeno u Den Haagu razgovarao s Brammertzom te s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Uriem Rosenthalom.

 

Uz razgovore o radu ICTY-a i suradnji BiH s haaškim sudom, Inzko je Brammertzu i Rosenthalu rekao kako svaka inicijativa koja za cilj ima ukidanje državnog suda ili smanjivanje njegovih ovlasti predstavlja izravni izazov sposobnosti države da provodi svoje ustavne obveze.

 

"Sud i državno odvjetništvo BiH ključne su državne institucije za osiguravanje vladavine prava", izjavio je Inzko.

 

Narodna skupština RS u siječnju je usvojila odluku kojom je obvezala zastupnike iz toga entiteta u državnom parlamentu da pokrenu inicijativu za ukidanje suda i državnog odvjetništva BiH, s tvrdnjom kako su oni neustavni i nezakoniti.

 

Prijedlog zakona o ukidanju tih pravosudnih tijela u srijedu su i formalno podnijeli zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS).

 

U prijedlogu zakona, koji nema izgleda dobiti potrebnu potporu u parlamentu, predviđeno je da državni sud i državno odvjetništvo prestanku djelovati u roku od trideset dana po usvajanju zakona a da se svi započeti procesi prepuste entitetskim pravosuđima.

 

Stajalište Valentina Inzka je pak kako su ustavni i zakonski temelji za funkcioniranje suda i državnog odvjetništva BiH nedvojbeni, jer je o tome u dva navrata pravorijek dao ustavni sud BiH.

 

Uspostavla tih pravosudnih tijela, podsjetio je Inzko Brammertza i Rosenthala, ključni je element strategije za zatvaranje haaškog suda jer su time ispunjeni uvjeti za procesuiranje preostalih slučajeva ratnih zločina.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija