Jump to content

Izvješće Freedom Housea o stanju sloboda u svijetu


Mrljavac
 Dijeli

WASHINGTON, 14. siječnja 2011.(Hina) - Stanje sloboda u svijetu već je petu godinu zaredom u opadanju, ocijenila je nevladina udruga Freedom House iz Washingtona, u godišnjem izvješću za 2010. o globalnom stanju političkih prava i građanskih sloboda.[PRBREAK][/PRBREAK]To predstavlja najduže razdoblje kontinuiranog opadanja sloboda u gotovo 40-godišnjoj povijesti provođenja tog istraživanja. Ove je godine smanjen broj zemalja u kategoriji slobodnih i broj izbornih demokracija, a zabilježeno je ukupno pogoršanje sloboda u regiji Bliskog istoka i u Sjevernoj Africi.

 

Ukupno je 25 zemalja pokazalo značajni pad u 2010., više nego dvostruko prema 11 zemalja koje su zabilježile napredak. Broj zemalja u kategoriji slobodnih pao je sa 89 na 87, a broj izbornih demokracija pao je na 115, što je daleko ispod 123 koliko ih je bilo 2005. godine.

 

Osim toga, autoritarni režimi poput onih u Kini, Egiptu, Iranu, Rusiji i Venezueli i pojačavaju mjere represije što ne nailazi na značajniji otpor demokratskog svijeta.

 

"Ovo bi trebao biti poziv na buđenje za sve svjetske demokracije", rekao je David Kramer, izvršni direktor Freedom Housea u povodu objave izvješća. "Naši protivnici nisu samo angažirani u raširenoj represiji, oni to čine s velikom agresivnošću i samopouzdanjem, a demokratska zajednica se ne suprotstavlja", istakao je Kramer.

 

Izvješće Slobode u svijetu, koja se objavljuje od 1972., ispituje mogućnosti pojedinaca da ostvaruju svoja politička i građanska prava u 194 zemlje i 14 teritorija diljem svijeta. Zemlje su svrstane u kategorije slobodnih, djelomice slobodnih i neslobodnih, prema bodovanju ključnih pokazatelja demokracije. Ocjene od 1 do 7 dodijeljuju se u dvije kategorije – politička prava i građanske slobode – s time da je 1 najviša ocjena.

 

Hrvatska je i ove godine kategorizirana kao slobodna zemlja s najboljom ocjenom 1 za politička prava i ocjenom 2 za građanske slobode. Od hrvatskih susjeda sve su zemlje ocijenjene kao slobodne osim BiH, koja je djelomično slobodna s ocjenom 4 za politička prava i 3 za građanske slobode. Slovenija i Mađarska su u obje kategorije ocijenjene s najvišom ocjenom 1, ali je kod Mađarske utvrđen silazni trend zbog nastojanja vlade da preko posebnog vijeća kontrolira medije.

 

Srbija u obje kategorije ima ocjene 2, a Crna Gora je ocjenjena s 3 za politička prava i s 2 za građanske slobode.

 

Ukrajina i Meksiku su pali iz kategorije slobodnih u djelomice slobodne zemlje. Džibuti i Etiopija su vraćeni iz djelomice slobodnih u neslobodne zemlje. Ostale zemlje kojima imaju tendenciju pada su Bahrein, Obala bjelokosti, Egipat, Francuska, Šri Lanka, i Venezuela.

 

Imigracijska politika izazivala je zabrinutost u ovoj godini u mnogim zemljama, uključujući zemlje zapadne Europe i Sjedinjene Države. U ovom istraživanju je bilo nekoliko svijetlih točaka, uključujući i poboljšanje statusa od neslobodne u djelomice slobodnu zemlju za Kirgistan i Gvineju, nakon održavanja slobodnih i poštenih izbora, te utvrđenog trenda poboljšanja za Keniju, Moldaviju, Nigeriju, Filipinu i Tanzaniju, navodi Freedom House.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija