Jump to content

Izvještaj o stanju ljudskih prava osoba s HIV/AIDS-om u RH


Mrljavac

ZAGREB, 1. prosinca 2008. (Hina) - Prvo istraživanje o stanju ljudskih prava osoba s HIV/AIDS-om, objavljeno u povodu današnjeg Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, pokazalo je da je 55 posto ispitanika bilo izloženo nekom obliku diskriminacije te da je samo 39 posto ispitanika izrazilo spremnost da prijavi diskriminaciju.[PRBREAK][/PRBREAK]Iz Izvještaja nazvanog "Znate li kako je živjeti u sjeni", koji je danas predstavljen u Centru za ljudska prava, proizlazi da se osobe zaražene virusom HIV-a i dalje bore s diskriminacijom i stigmom u društvu, posebice na radnom mjestu i u pristupu određenim zdravstvenim uslugama, poput stomatoloških.

 

U istraživanju, provedenu u suradnji s nevladinim udrugama, slučajnim je odabirom sudjelovalo 247 osoba iz Zagreba, Splita, Zadra, Rijeke i Kutine, prosječne dobi od 31 godine. Među njima su bile "osobe zaražene HIV-om, intravenozni korisnici droga, seksualne radnice, muškarci koji imaju seksualne odnose s muškarcima te mladi".

 

Istraživanje je provedeno u suradnji s Predstavništvom UN-a za društveni razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, čiji je stalni predstavnik Yuri Afanasiev čestitao Hrvatskoj na dobrim rezultatima u borbi protiv HIV/ AIDS-a. Naročito poticajnim smatra podatak iz Istraživanja da je 70 posto zaraženih svjesno svog HIV statusa te da se 90 posto njih testiralo u zadnje dvije godine, čemu je uvelike pridonijelo i otvaranje 10 centara za dobrovoljno testiranje.

 

Upozorio je i na podatak po kojemu velik broj mladih ispitanika nema predodžbu o ljuduskim pravima i diskriminaciji povezanoj sa seksualnim i rodnim zdravljem.

 

Nacionalni savjetnik za HIV/AIDS Kristijan Grđan istaknuo je kako je Hrvatska u zadnje vrijeme provela pozitivne promjene u zakonodavstvu - doneseni su zakoni o suzbijanju diskriminacije te o besplatnoj pravnoj pomoći, a izmijenjeni su neki pravilnici koji su predviđali testiranje na HIV prije zaposlenja na pojedinim radnim mjestima, te je dan značajan poticaj udomljavanju djece pozitivne na HIV.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija