Jump to content

Javni bilježnici primili prve ovršne prijedloge


Ane

Prvi ovršni prijedlozi počeli su stizati u javnobilježničke urede. Za one koji iz raznih razloga imaju nepodmirenih računa valja napomenuti da rješenje o ovrsi stiže u roku od samo 8 dana nakon što je vjerovnik bilježniku uputio prijedlog o ovrsi.[PRBREAK][/PRBREAK]Na adrese dužnika otišla su prva rješenja. I to u roku nezamislivom u sudskoj praksi - od samo dan, dva. Prelazak dijela ovršnih predmeta u javnobilježničke ruke ubrzat će ovršne postupke. To će smanjiti i pritisak na pretrpane sudove.

 

Ipak, sudovi i dalje ostaju "u igri" oko ovrha. Trebat će prije svega riješiti stotine tisuća starih predmeta. U sudnice će se također vraćati i slučajevi u kojima dužnici u roku od osam dana ulože žalbu na rješenje o ovrsi. Žalba odgađa ovrhu.

 

Sa sudom će građani imati posla i ako vjerovnik umjesto "sjedanja na račun" potraživanje odluči naplatiti prodajom imovine dužnika. Za sada je to, do osnivanja komisijskih radnji i davanja ovlasti javnim bilježnicima, u mjerodavnosti sudova.

 

Ovrhe ne stižu 8 dana nakon dospijeća računa. Naime, pitanje je koliko će, primjerice komunalna tvrtka, ostaviti vremena za podmirenje duga prije nego što u pomoć pozove javnog bilježnika. Tada rješenje o ovrsi stiže najkasnije za 8 dana. A onda bi od visine računa mogla i zaboljeti glava. Uz neplaćeni račun, naime, plaćaju se i bilježnički troškovi. A oni, ovisno o visini duga, mogu biti od 80 do 5 tisuća kuna.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija