Jump to content

Josipović donio prvu odluku o pomilovanju


Mrljavac

ZAGREB, 9. rujna 2010. (Hina) - Predsjednik Ivo Josipović donio je prvu odluku o pomilovanju kojom je privremeno rehabilitirao Zagrepčanku osuđenu zbog izazivanja prometne nesreće, Vinkovčaninu osuđenu za razbojništvo neodslužen dio dvogodišnje zatvorske kazne zamijenio je uvjetnom osudom, a odbio je 46 molba za pomilovanje.[PRBREAK][/PRBREAK]Među osuđenicima kojima je Josipović na prijedlog Komisije za pomilovanje odbio molbu je i 21-godišnji Poljak Pawel Lukasz Dadak, autostoper koji je prije tri godine kod Šparadića pored Šibenika nožem napao i ranio vozača Branka Silića, oteo mu vozilo i pobjegao prema Splitu. Uhvaćen je u blizini Prapatnice pošto je ostao bez goriva.

 

Mladi Poljak je u svibnju 2008. na šibenskom županijskom sudu osuđen na tri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva. Uz zatvorsku kaznu određeno mu je i obvezno liječenje od alkohola.

 

Mladost, ovisnost o alkoholu i smanjena ubrojivost uzeti su mu kao olakotne okolnosti.

 

Poljak je na suđenju svjedočio kako je pobjegao iz obiteljske kuće u Poljskoj s dvjesto zlota, to jest oko 280 kuna u džepu. Devet je dana lutao Hrvatskom, uglavnom pješačeći i stopirajući, spavajući pod šatorom, a krajnje mu je odredište bilo Split. Hranu i piće davali su mu vozači ili prolaznici.

 

Josipović je prvu odluku o pomilovanju donio sredinom srpnja, a u "Narodnim novinama" je objavljena jučer.

 

Josipovićevim šesteročlanim povjerenstvom za pomilovanja predsjeda profesor i bivši dekan osječkoga Pravnog fakulteta Vladimir Ljubanović, stručnjak za kazneno procesno pravo, a članovi su psihijatrica Dragica Kozarić-Kovačić, defektologinja Ljiljana Mikšaj-Todorović, aktivistica za ženska prava Neva Toelle, bivši sudac Vrhovnog suda Branko Zmajević te državni tajnik u MUP-u Vladimir Faber koji je bio i član povjerenstva za pomilovanja bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

 

Komisija pomaže predsjedniku države u donošenju odluka o pomilovanju, a riječ je o aktu milosrđa, koji predsjednik donosi samostalno.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija