Jump to content

Karlovac: Mrzljaku 10 godina zatvora za pokušaj ubojstva policajca


Zex

KARLOVAC, , 22. rujna 2008. (Hina) - Zatvorskom kaznom u trajanju deset godina nepravomoćno je danas na Županijskom sudu u Karlovcu osuđen Zdenko Mrzljak (1978.) za pet kaznenih djela tijekom napada na policiju 8. studenoga prošle godine u Karlovcu.[PRBREAK][/PRBREAK]U obrazloženju presude sudac Ante Ujević kazao je da je kazna jedinstvena za svih pet kaznenih djela.

 

Za kazneno djelo teškoga ubojstva u pokušaju Sudsko vijeće je presudilo sedam godina zatvora. Za dovodođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom devet mjeseci, za sprečavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti dvije godine i šest mjeseci zatvora, za oštećenje i uništenje tuđe stvari (propucani automobili i stanovi) šest mjeseci, te za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari jednu godinu.

 

Sudac Ujević u obrazloženju presude kazao je kako je je tijekom sudskog postupka dokazano da je Mrzljak "zamahnuo bombom M-52 R, te da je činjenica da je time Mrzljak započeo, ali nije završio, lišavanje života policijskog službenika, koji je obavljao službenu dužnost".

 

O dilemi je li okrivljenik imao namjeru lišiti života policajca ili ne, sudac Ujević je istaknuo kako je "ustanovljeno da te namjere u početku sukoba nije bilo, ali je okrivljenik tu namjeru stvorio kada je shvatio da ne može nikuda, te je bacio bombu iz koje je prethodno izvadio osigurač".

 

Sudac je zaključio kako je samo sretan splet okolnosti doveo do toga da nitko nije poginuo tj. da su posljedice minimalne u odnosu na opasnost koju je okrivljenik Zdenko Mrzljak proizveo.

 

U izjave nakon presude odvjetnik Zdenka Mrzljaka, Nikola Pavlović najavio je žalbu iako je riječ o pet vrlo ozbiljnih kaznenih djela. Dodao je kako tijekom psihijatrijskog vještačenja okrivljeniku nije ustanovljen znatniji poremećaj osobnosti, već "da je u vrijeme počinjenja djela bio u samo malom stupnju smanjene uračunljivosti". Odvjetnik je također kazao kako kod njegova branjenika dolazi do nepredvidivih izljeva psihoza u kojima može počiniti kaznena djela.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija