Jump to content

Konferencija o usklađ. s konvencijom za zaštitu ljudskih prava


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 19. travnja 2011. (Hina) - Centar za mirovne studije (CMS) organizirao je danas s Pravosudnom akademijom konferenciju na temu "Usklađenost hrvatskog zakonodavstva i prakse sa standardima Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda" što je, kako je ocijenila predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, tema odabrana u pravo vrijeme jer takva specifična pravna znanja u Hrvatskoj nedostaju.[PRBREAK][/PRBREAK]Skup je otvorio programski voditelj CMS-a Gordan Bosanac. Zahvalio je Pravosudnoj akademiji, Vrhovnom i Ustavnom sudu na potpori te naglasio da je prvenstveno riječ o stručnom skupu predstavnika pravosuđa i nevladinog sektora, bez političara. Istaknuo je važnost suradnje nevladinog sektora i pravosuđa u zaštiti žrtava kršenja ljudskih prava i ocijenio da se u tom procesu stvara nova sudska praksa u Hrvatskoj pa i u Europi.

 

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec čestitala je organizatorima na ovoj konferenciji ocijenivši da je tema odabrana u pravo vrijeme. Smatra da primjena konvencijskog prava u Hrvatskoj nije dobra i da treba puno raditi na tome te da puno očekuje od Pravosudne akademije kao i od sudaca. Primijetila je da ima problema i kod edukacije odvjetnika, naročito glede sadržaja njihovih podnesaka upućenih Ustavnom sudu i Europskom sudu za ljudska prava. To su novi izazovi za koje su potrebna specifična stručna pravna znanja koja Hrvatskoj nedostaju i zato je ova konferencija doista dobrodošla, zaključila je Omejec.

 

Skup je nastavljen predavanjima pravnih stručnjaka na temu zaštite ljudskih prava i sudske prakse vezane uz tu problematiku.

 

Na konferenciji, u kojoj sudjeluju ljudi iz pravosuđa i nevladinih organizacija kako bi se što bolje educirali s europskom praksom zaštite ljudskih prava, bit će riječi o praksi Suda u odnosu na Hrvatsku, izvršenju presuda u Hrvatskoj te o primjeni Konvencije u hrvatskoj sudskoj praksi.

 

Organizatori su najavili i predstavljanje publikacije Usklađenost hrvatskih zakona i prakse sa standardima Europskog suda za ljudska prava koja će uskoro biti izdana. Publikaciju je uredila dr.sc. Ivana Radačić, a pisalo ju je niz autora među kojima i profesori Pravnog fakulteta u Zagrebu i odvjetnica Lovorka Kušan.

 

Konferencija je dio projekta "Potpora hrvatskim odvjetnicima i nevladinim organizacijama u strateškoj litigaciji pred Europskim sudom za ljudska prava" koji financijski podržava Institut Otvoreno društvo.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija