Jump to content

Konkretnim mjerama protiv maloljetničkog nasilja


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 15. travnja 2009. (Hina) - Novi zakon o izvršavanju kazne i prekršajnih mjera za maloljetnike te koordinacija svih nadležnih ministarstava u borbi protiv maloljetničkog nasilja neke su od konkretnih mjera koje će se uskoro poduzeti u cilju zaustavljanja porasta maloljetničkog nasilja, rečeno je danas na okruglom stolu "Nasilje među mladima kako ga spriječiti" koji je organiziralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.[PRBREAK][/PRBREAK]Evidentan porast maloljetničkih kaznenih djela, teških ozljeđivanja kao i snimanja nasilja među maloljetnicima i rasparčavanje takvih snimaka zahtijeva akciju svih segmenata društva, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. U tu svrhu Vlada će za dva tjedna sazvati Koordinacije za društvene djelatnosti i ljudska prava na kojoj će, kako je rekla, sva nadležna ministarstva iznijeti konkretne mjere iz svoga resora koje će poduzeti u cilju sprječavanja maloljetničkog nasilja.

 

Za koordiniran pristup zauzeo se i ministar pravosuđa Ivan Šimonović, naglasivši pritom važnost suradnje ministarstava zdravstva, socijalne skrbi, pravosuđa, unutarnjih poslova, znanosti, obrazovanja i športa. Što se tiče Ministarstva pravosuđa, najavio ja da će se uskoro u saborsku proceduru uputiti zakon o izvršavanju kazne i prekršajnih mjera za maloljetnike te da će se inzistirati na ubrzanju procesuiranja maloljetničkog nasilja kako se ne bi događalo da protekne i do deset godina da presuda izrečena maloljetniku stupi na snagu.

 

Sudionici okruglog stola složili su se da i nije najveći problem u pravnom okviru koliko u njegovoj provedbi. Niz odredaba iz zakona, strategija i nacionalnih dokumenata ne provodi se u praksi, rekla je ministrica Kosor navevši kao primjer odredbu iz Obiteljskog zakona po kojoj mladi do 16 godina ne bi smjeli boraviti vani noću između 23 i 5 sati, bez pratnje starijih osoba. U svrhu zaživljavanja zakonskih odredaba ravnatelj policije najavio je veći angažman kontakt-policajaca koji bi nadzirali njihovu provedbu.

 

Rečeno je i kako istraživanja pokazuju da su zlostavljači najčešće i sami zlostavljana i zanemarena djeca te je kao preventivna mjera istaknuto sprječavanje obiteljskog nasilja te veća aktivnost lokalne zajednice u kvalitetnom osmišljavanju slobodnih aktivnosti maloljetnika.

 

Pozvani su i mediji da umjesto senzacionalističkog pristupa maloljetničkoj delikvenciji koji stimulira nasilje, više pozornosti poklanjaju pozitivnom prinosu mladih u društvu.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija