Jump to content

Kronologija važnijih događaja u Hrvatskoj 2.dio


Mrljavac
 Dijeli

Ožujak - Travanj 2009.[PRBREAK][/PRBREAK]Ožujak

 

------

 

1. ožujka - Policija uhitila četverostrukog ubojicu Stjepana Roškera (50).

 

1. ožujka - Oko tisuću mještana Potpićna, Pićna i okolice je u Potpićnu prosvjedovalo protiv tvornice kamene vune "Rockwool", koja je 17. veljače, nakon što joj je istekla dozvola za pokusni rad, obustavila proizvodnju.

 

2. ožujka - Umirovljeni general Vladimir Zagorec nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog optužbe da je zlouporabio položaj i ovlasti jer je 2000. odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane iz sefa Ministarstva odnio torbe s draguljima. Sudsko vijeće uvažilo je i zahtjev Državnog odvjetništva da se Zagorcu oduzme imovina u vrijednosti pet milijuna američkih dolara, odnosno 39,4 milijuna kuna koliko su vrijedili ukradeni dragulji.

 

2. ožujka - Na županijskim sudovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku počeli su raditi tzv. uskočki odjeli u kojima će na predmetima vezanim uz korupciju i organizirani kriminal raditi 60-ak sudaca koji su prošli strogu sigurnosnu provjeru.

 

3. ožujka - Zadarskom odvjetniku Marku Marinoviću ponovno zbog proceduralne pogreške Viši disciplinski sud Hrvatske odvjetničke komore (HOK) ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je, zbog odavanja odvjetničke tajne, kažnjen devetogodišnjom zabranom obavljanja odvjetničkog posla, pa je postupak vraćen na početak.

 

10. ožujka - Vlada u saborsku proceduru uputila zakonski prijedlog koji će omogućiti deset postotno smanjenje plaća državnih dužnosnika. U saborsku proceduru Vlada uputila i prijedlog je izmjena Zakona o posebnom porezu na duhanske proizvode kojim bi se od 1. lipnja izjednačile trošarine na sve vrste cigareta.

 

12. ožujka - Zagrebačko Gradsko poglavarstvo odlučilo sniziti komunalni doprinos za 10 posto kao prvu od zagrebačkih antirecesijskih i mjera poticanja gospodarstva.

 

12. ožujka - Osječko Gradsko poglavarstvo odlučilo sniziti cijene komunalnih usluga za 10 posto, a u istom postotku i plaće direktora gradskih javnih poduzeća, njihovih zamjenika, pomoćnika i savjetnika te naknade članovima Nadzornih odbora tih tvrtki.

 

13. ožujka - Velika porezna prijevara "teška" 12,4 milijuna kuna u koju su upletene 22 zagrebačke tvrtke i dva obrta otkrivena je u višemjesečnoj policijskoj akciji, a sumnja se da je 34-godišnji organizator prijevare za sebe i druge nezakonito pribavio 11 milijuna kuna.

 

13. ožujka - Šestorica pakračkih branitelja, optuženih za ratni zločin nad civilnim stanovništvom potkraj 1991. u pakračkom kraju u Ribnjacima pokraj Marina Sela, nepravomoćno su na Županijskom sudu u Požegi osuđeni na ukupno 46 i pol godina zatvora.

 

13. ožujka - Hrvatski sabor izmijenio Zakon o strancima, a Vlada je svojim amandmanima s 30 na 15 dana skratila rok za izdavanje suglasnosti za radne dozvole. Sabor je izmijenio i zakone o kulturnim vijećima te o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Izmijenjen je i Zakon o preuzimanju dioničkih društava te Zakon o elektroničkoj trgovini.

 

13. ožujka - Sabor još jednom skinuo zastupnički imunitet HSS-ovcu Stipi Gabriću Jambi, a HSS i SDP glasovali su protiv takve odluke, ocjenivši da bi o tome trebalo odlučivati tek nakon izbora.

 

16. ožujka - Zagrebačka Gradska skupština donijela odluku o snižavanju komunalnog doprinosa za deset posto kao prve od zagrebačkih antirecesijskih i mjera poticanja gospodarstva.

 

18. ožujka - Vlada Hrvatskom saboru poslala prijedlog ratifikacije Sjeveroatlantskog ugovora.

 

18. ožujka - Vlada Saboru uputila prijedloge zakonskih izmjena kojima se postrožuju kriteriji za mirovine zastupnika te smanjuju plaće sudaca.

 

18. ožujka - Ustavni sud odlučio da Vlada u roku ne duljem od pet godina mora kapacitete zagrebačkog zatvora u Remetincu prilagoditi potrebama smještaja pritvorenika sukladno standardima Vijeća Europe i prakse Europskog suda za ljudska prava koji za pritvorenike i zatvorenike neće biti ponižavajući.

 

19. ožujka - Predsjednik Stjepan Mesić oduzeo je osam odlikovanja i jednu medalju umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu, a zbog postupanja protivnog pravnom poretku i moralnim zasadama u RH.

 

20. ožujka - Sabor izmijenio Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika čije će plaće Vlada određivati uredbom, a odbijen je prijedlog SDP-a da se dužnosničke plaće u 2009. ne povećavaju za 6 posto temeljem kolektivnog ugovora. Sabor je izmijenio i Zakon o posebnom porezu na duhanske proizvode.

 

23. ožujka - Sindikati državnih službi potpisali su s Vladom sporazum kojim pristaju na smanjenje plaća za 6 posto, a sindikati javnih službi nisu na to pristali.

 

24. ožujka - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je Gospodarsku zonu Vukovar u čiju su izgradnju Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i grad Vukovar uložili 27 milijuna kuna.

 

25. ožujak - Hrvatski sabor potvrdio Sjevernoatlantski ugovor kojim se kraju privodi postupak pravnog pridruživanja Hrvatske NATO savezu, budući da će polaganjem svoje isprave o pristupu tom ugovoru kod depozitara u Washingonu Hrvatska i formalno postati punopravna članica tog vojno-obrambenog saveza.

 

25. ožujka - Vlada predložila rebalans državnog proračuna za ovu godinu kojim se proračunski prihodi smanjuju sa 124 milijarde na 116 milijardi kuna, a rashodi sa 126,9 na 121,5 milijardu kuna.

 

25. ožujka - Vlada predložila zakonske izmjene po kojima bi plaće javnih službenika od 1. travnja određivala Vlada posebnom uredbom.

 

27. ožujka - Sabor donio Zakon o osnovici plaća u javnim službama, po kojemu će tu osnovicu u naredne dvije godine uredbom utvrđivati Vlada. Sabor izmijenio Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, a te bi izmjene trebale jamčiti sigurnost navijača na svim utakmicama.

 

Travanj

 

-------

 

1. travnja - Vlada donijela odluke o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika, plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, o visini osnovice za obračun plaća u javnim službama te obračun plaća za državne službenike i namještenike.

 

3. travnja - Sabor donio rebalans državnog proračuna za 2009., kojim su proračunski prihodi smanjeni sa 124 milijarde na 116 milijardi kuna, a rashodi sa 126,9 na 121,5 milijardi kuna.

 

3. travnja - Hrvatski sabor izmijenio Zakon o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja koji se, što se transplatacijske medicine tiče, usklađuje sa standardima EU. Sabor izmijenio i Carinski zakon te je izmijenio i dopunio Zakon o lijekovima.

 

3. travnja - Miroslav Šeparović novi je sudac Ustavnog suda, odlučio Hrvatski sabor.

 

3. travnja - Protiv Sime Dubajića, osumnjičenog za masovno ubojstvo najmanje 13.000 ratnih zarobljenika, uglavnom ustaša i domobrana, na Kočevskome rogu u Sloveniji 1945. pokrenuta je istraga, određen mu je pritvor i za njim je raspisana tjeralica. Istragu protiv 86-godišnjeg bivšeg partizanskog majora, osumnjičenog za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pokrenuo je istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

 

7. travnja - Započelo drugo suđenje zbog korupcije na zagrebačkom Sveučilištu, pokrenuto nakon akcije Indeks. Na optuženičkoj klupi našlo se čak 10 sveučilišnih profesora i devetero studenata, zajedno s 11 posrednika, preko kojih se, po tvrdnjama tužiteljstva, obavljala 'kupoprodaja' ispita na Fakultetu prometnih znanosti.

 

8. travnja - MUP raspisao nagradu od po 100 tisuća kuna za obavijest koja će omogućiti otkrivanje i uhićenje Željka Milovanovića i Bojana Gudurića, osumnjičenih za sudjelovanje u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu prošle godine.

 

9. travnja - Vlada za 17. svibnja raspisala lokalne izbore.

 

9. travnja - Vlada odlučila da će građani Rusije i Ukrajine u Hrvatsku od 1. svibnja do 31. listopada moći ulaziti bez viza. Vlada prihvatila akcijski plan za hrvatski turizam dio kojega je i privremena suspenzija viza za Rusiju i Ukrajinu.

 

9. travnja - Ravnateljstvo policije izvijestilo da se bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, čiji je nestanak prijavljen dan prije, nalazi na teritoriju Hrvatske. Policija nije komentirala mnogobrojna medijska nagađanja o motivima i načinu njegova nestanka. Ranije su hrvatski i bosanskohercegovački mediji objavili da je Jelavić otet, najvjerojatnije u Zagrebu, te da su otmičari tražili milijun eura otkupnine.

 

9. travnja - Zbog smrti 23-godišnje trudnice Aleksandre Dalmatin, koja je umrla 17. ožujka 2004. u Kliničkoj bolnici Osijek, na Općinskom sudu u Osijeku je izrečena nepravomoćna presuda zbog nesavjesnog liječenja ginekolozima Ivanu Vlahoviću (54) u trajanju od osam mjeseci zatvora uvjetno tri godine, te Mirjani Rubin (51) i Renati Bećarević (44) od 11 mjeseci zatvora, uvjetno četiri godine.

 

10. travnja - Srećko Lipovčan, sveučilišni predavač, novinar, urednik i nakladnik te predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hine), umro je u 67. godini nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu.

 

11. travnja - Policija u Zagrebu uhitila Maria Miličevića (46) i Vladu Ćurića (38), dvojicu od petorice osumnjičenih za otmicu Ante Jelavića, bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

 

16. travnja - Vlada odredila visinu naknade troškova izborne promidžbe na koju, na teret lokalnih proračuna, pravo imaju stranačke i nezavisne izborne liste i kandidati koji na svibanjskim lokalnim izborima ostvare zapažen rezultat. Prihvatila je i Program smanjenja negativnog utjecaja prometa na okoliš.

 

20. travnja - Skupina od 200-tinjak studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta okupljenih u Nezavisnu incijativu za pravo na besplatno obrazovanje započela je s prosvjednim aktivnostima kojima je cilj ukidanje svih oblika plaćanja visokoškolskog obrazovanja. Kasnije su im se pridružili i studenti zadarskog Sveučilišta, potom riječkog, osječkog i splitskog Filozofskog fakulteta te pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile.

 

23. travnja - Vlada odlučila da će se sadašnji Zrakoplovno-tehnički zavod ustrojiti kao trgovačko društvo pod nazivom Zrakoplovno-tehnički centar d.d., što će omogućiti da poslove remonta i održavanja zrakoplova obavlja ne samo za hrvatske Oružane snage, već i na tržištu za civilne zrakoplove. Saboru Vlada uputila i prijedlog izmjena Zakona o službi u oružanim snagama te je predložila i izmjene zakona o muzejima te o arhivskoj građi.

 

24. travnja - Policija raspisala tjeralicu za kontroverznim poduzetnikom Blažom Petrovićem, jer ga zajedno s direktoricom tvrtke "Morovnik" Vesnom Kvartuč sumnjiči za zlouporabe položaja i ovlasti "teške" 9,6 milijuna kuna. Dan prije policija je uhitila Vesnu Kvartuč.

 

27. travnja - Sindikati javnih službi počeli su provedbu trodnevnog referenduma među članstvom o štrajku koji bi, u slučaju da se većina izjasni za to, počeo 12. svibnja.

 

28. travnja - Prosvjed radnika splitske Željezare pred zgradom splitsko-dalmatinske županije u samom središtu Splita. Traže da se raskine kupoprodajni ugovor s poljskim Zlomrexom na njihovu štetu te da se Željezara proda novom vlasniku.

 

28. travnja - Na zagrebačkom Županijskom sudu je nakon godinu i pol završeno suđenje u slučajevima "garaža" i "selotejp".

 

30. travnja - Vlada donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj za "Projekt skladištenja plina Plinacro", a na temelju članka 138. Ustava Republike Hrvatske. Donesena je i odluka o davanju suglasnosti društvu Plinacro za sklapanje Ugovora o zajmu s Europskom bankom za obnovu i razvoj, kao zajmodavcem za "Projekt skladištenja plina Plinacro", u iznosu od 70.000.000,00 eura.

 

30. travnja - Ustavni sud većinom glasova usvojio ustavnu tužbu Slavice Banić i ukinuo presudu Upravnog suda kojom je poništena saborska odluka o njenom izboru za sutkinju Ustavnog suda.

 

(nastavlja se)

 

(Hina

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija