Jump to content

Kronologija važnijih događaja u Hrvatskoj 5.dio


Mrljavac
 Dijeli

Rujan - Listopad 2009.[PRBREAK][/PRBREAK]Rujan

 

----------

 

1. rujna - Saborski zastupnik HDZ-a i bivši splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić preminuo na Braču od posljedica infarkta.

 

3. rujna - Nakon provedene istrage u predmetu "Pohlepa", USKOK pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv trojice djelatnika Porezne uprave Ministarstva financija, koje se tereti za više kaznenih djela primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

 

3. rujna - Ivanu Medaku, direktoru Sektora ekologije i zaštite u HŽ Infrastrukturi, Ivanu Tomaškoviću, direktoru trgovačkog društva In-trade, i Jozi Bazini, savjetniku u tomu trgovačkom društvu, istražni sudac Županijskoga suda u Splitu ukinuo pritvor nakon što je ispitao i posljednje svjedoke velike željezničke nesreće.

 

3. rujan - Vlada zadužila ministarstva kulture, mora, prometa i infrastrukture te graditeljstva i prostornog uređenja da objave pozivni natječaj za izradu idejnog rješenja za spomen-obilježje kornatske tragedije. Uz spomen obilježje, gradit će se i pristanište te pristupni put na otoku Veliki Kornat.

 

3. rujna - U Sisku prvi put proslavljen Dan hrvatskih branitelja grada u spomen na 3. rujna 1991. kada su sisački dragovoljci osvojili prvu vojarnu bivše JNA u Hrvatskoj - "Barutanu".

 

3. rujna - Vlada dala suglasnost društvima Hrvatske autoceste d.O.o. i Autocesta Rijeka Zagreb d.d., za kreditno zaduženje na inozemnom tržištu u iznosu od 100 milijuna i 135 milijuna EUR, a radi financiranja poslovanja tih društava, te dala državna jamstva za ta zaduženja.

 

4. rujna - Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko na prijedlog glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića imenovao Tomislava Buterina za novog načelnika Policijske uprave zagrebačke, a koji na to mjesto dolazi s mjesta savjetnika ministra unutarnjih poslova. Dosadašnji načelnik PU zagrebačke Branko Peran prelazi u Ministarstvo pravosuđa.

 

4. rujna - Ministarstvo pravosuđa proslijedilo australskom Državnom odvjetništvu, koje prema australskim zakonima zastupa Republiku Hrvatsku u ekstradikcijskom postupku, argumente protiv puštanja Dragana Vasiljkovića iz pritvora te pismo ministra Šimonovića državnom odvjetniku Australije Robertu McClellandu u kojem upozorava na mogućnost Vasiljkovićevog bijega.

 

4. rujna - Skupina radnika tvornice Salonit prosvjedovala pred Trgovačkim sudom protiv odluke stečajnog suca Joze Ćalete o otkazivanju njihovih ugovora o radu, koji su im jamčili nastavak sanacije i dekontaminacije od azbesta prostora tvornice u Vranjicu i Mravinačke kave, iako je Vlada osigurala sredstva za to.

 

4. rujna - Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je Prekršajnom sudu u Splitu optužni prijedlog protiv grada Splita i gradonačelnika Željka Keruma zbog kršenja Zakona o javnoj nabavi, te za grad predložilo novčanu kaznu od 150.000, a za Keruma 50.000 kuna.

 

4. rujna - Ministarstvo pravosuđa navodi da je zatražilo obrazloženje zašto Državno odvjetništvo Australije neće koristiti hrvatske argumente i zašto neće uložiti žalbu na odluku o puštanju iz pritvora Dragana Vasiljkovića, nekadašnjeg zapovjednika srpskih paravojnih postrojba.

 

7. rujna - Skupina od stotinjak nezadovoljnih radnika Salonita upala u krug tvornice i zauzela ga protiveći se nedavnoj odluci stečajnog suca Joze Ćalete o otkazivanju njihovih ugovora o radu, s kojima su mogli nastaviti sanaciju i dekontaminaciju od azbesta prostora tvornice u Vranjicu i Mravinačke kave, za što je Fond za privatizaciju osigurao sredstva.

 

7. rujna - Na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćnom presudom završilo suđenje 13-članoj skupini optuženoj za trgovinu herionom, koju su predvodili slovenski državljanin Kristijan Kamenik i Riječanin Marijan Surjan, obojica osuđeni na po osam godina zatvora.

 

8. rujna - Premijerka Jadranka Kosor potvrdila da je Inin dug državi oko dvije milijarde kuna te da se u dogovoru s Ministarstvom financija rade analize kako taj dug riješiti, a ministar financija Ivan Šuker se nada da će dug biti plaćen do kraja godine.

 

9. rujna - Hrvatska udruga sindikata (HUS) prosvjednim skupom u Vinkovcima započela sindikalne prosvjede u više hrvatskih gradova kojima HUS od vlade traži ukidanje kriznog poreza i vraćanje stope PDV-a na 22 posto, ukidanje PDV-a za osnovne namirnice, smanjenje javne potrošnje te obračun s kriminalom i korupcijom.

 

10. rujna - Vlada uputila u saborsku proceduru izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda kojima bi se kafićima ponovno omogućilo da imaju prostor za pušenje, ali uz određene uvjete.

 

10. rujna - Nakon drugoga predsjedničkog mandata ostat ću doživotni bivši predsjednik Hrvatske, najavio predsjednik Republike Stjepan Mesić u Varaždinu.

 

10. rujna - Vlada usvojila Odluku o raspisivanju javnog poziva za prikupljanje ponuda za kupnju dionica društva Vupik d.d. Vukovar, pod posebnim uvjetima.

 

11. rujna - Bivši zastupnik u Županijskom domu Sabora i nekadašnji dubrovački dogradonačelnik Srećko Kljunak poginuo u prometnoj nesreći nedaleko od Dubrovnika.

 

11. rujna - Predsjednik udruge "Hrvatska straža" i bivši hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić izjavio da je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja u ministarstvima pravosuđa i vanjskih poslova te Veleposlanstvu RH u Australiji koji su, propuštanjem roka za ulaganje žalbe omogućili da se okrivljenik za ratne zločine Dragan Vasiljković pusti na slobodu iz ekstradicijskog pritvora u Australiji.

 

11. rujna - Svi pravilnici gradova i općina o naplati parkiranja, koje je Ustavni sud ocijenio neustavnim, prestaju vrijediti 31. prosinca 2009., a do tog datuma oni su na snazi te obvezuju sve one na koje se primjenjuju.

 

14. rujna - Više od 13 kilograma marihuane vrijedne milijun i tristo tisuća kuna zaplijenila je brodsko-posavska policija u suradnji s carinom na graničnome prijelazu s Bosnom i Hercegovinom u Slavonskome Brodu.

 

14. rujna - Na Županijskome sudu u Zadru izrečene nepravomoćne presude od sedam do 20 godina četvorici optuženih za udruživanje radi preprodaje pet kilograma heroina i pet kilograma mješavine paracetamola i kofeina. Skupina je uhićena u ožujku prošle godine u policijskoj akciji kodnog imena "Selo".

 

14. rujna - Maloprodajne cijene naftnih derivata odsad će se korigirati svaki tjedan.

 

14. rujna - Darko Marinac podnio ostavku na dužnost predsjednika i člana Nadzornog odbora Podravke rekavši da ostavku daje kako bi NO mogao u miru raditi i riješiti problem koji je on svojom odlukom kompaniji učinio kad je 2007. kao predsjednik Uprave splitskome SMS samostalnom odlukom odobrio dva zajma vrijedna 65 milijuna kuna, bez suglasnosti i znanja Uprave Podravke.

 

15. rujna - Sedmero radnika Salonita u prostorijama tvornice u Vranjicu počelo je štrajk glađu zbog nedavne odluke stečajnog suca Joze Ćalete kojom se radnicima daje otkaz i onemogućava im se nastavak sanacije i dekontaminacije kruga tvornice od azbesta.

 

15. rujna - Najpoznatija hrvatska "zviždačica" i predsjednica istoimene udruge Vesna Balenović nepravomoćno je na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu osuđena na novčanu kaznu od 2650 kuna zbog klevete bivšeg predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića.

 

16. rujna - Akademik Davorin Rudolf dao ostavku na dužnost predsjednika hrvatskoga dijela Mješovite hrvatsko-slovenske komisije za sastavljanje nacrta sporazuma o rješavanju graničnog spora pred međunarodnim pravosudnim tijelom, čiji je slovenski dio slovenska vlada još prije raspustila. Rudolf napominje da su se sve njegove izjave i ocjene premijerkina dogovora s predsjednikom slovenske vlade temeljile na pismu koje je 11. rujna 2009. poslala švedskoj vladi.

 

16. rujna - Na Županijskom sudu u Splitu počinje suđenje 17-orici optuženih zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, zloporabe droga, nedopuštenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari te dovođenja u opasnost života i imovine. USKOK-ova optužnica ih tereti da su kao skupina od travnja do kolovoza 2008. prokrijumčarili najmanje 26 kilograma heroina te od prodaje droge zaradili nešto više od pet milijuna kuna.

 

17. rujna - Na deset godina zatvora je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen Ivica Ivanda zbog ubojstvo kamatara Branka Mijića u kojega je u siječnju ove godine ispalio više hitaca iz pištolja u zlatarnici u kojoj je Ivanda radio.

 

18. rujna - Vrhovni sud Hrvatske smanjio s devet na pet godina zatvorsku kaznu kardiokirurgu Ognjenu Šimiću osuđenom za primanje mita i to temeljem žalbe Šimićevih branitelja, a procijenio je da nije riječ o 18 pojedinačnih kažnjivih djela primanja mita nego o jednom produljenom kažnjivom djelu.

 

18. rujna - Petoricu djelatnika HEP-a policija osumnjičila da su to javno poduzeće oštetili za gotovo 700.000 kuna jer su Radi Buljubašiću omogućili da protekle četiri godine prima plaću, iako nije dolazio na posao, te mu po povlaštenoj cijeni prodali stan. Buljubašić je bivši član HDZ-a koji je sredinom kolovoza ove godine isključen iz te stranke, nakon što su mediji otkrili da prima plaću kao zaposlenik HEP-a, a u stvari radi u središnjici HDZ-a.

 

18. rujna - Zagrebačko općinsko državno odvjetništvo zatražilo pokretanje istrage protiv predsjednika uprave Tvornice željezničkih vagona (TŽV) Gredelj Antuna Fabeka i suradnika Josipa Bilića zbog sumnje da su tu tvrtku u sastavu HŽ-a oštetili za 17,8 milijuna kuna, sklopivši štetni ugovor s tvrtkom iz SAD-a.

 

18. rujna - Državni inspektorat u pojačanim akcijama u priobalju tijekom turističke sezone od 15. lipnja do 31. kolovoza obavio ukupno 23.100 inspekcijskih nadzora, a po raznim je osnovama u državni proračun uplaćeno gotovo 10,7 milijuna kuna kazni na mjestu izvršenja prekršaja, prekršajnih naloga, 'otkupa' pečaćenja i slično.

 

20. rujna - Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži narastao na 32.821 potencijanog donora, a da je i zaživio pokazuje podatak da mjesečno stiže 20-30 upita te da su dosad pronađena dva moguća donora matičnih stanica i to za pacijente u Austriji i Velikoj Britaniji.

 

20. rujna - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor pozvala zaposlenike tvornice Salonit da prekinu štrajk glađu kako ne bi dalje narušavali vlastito zdravlje.

 

21. rujna - Bivši ravnatelj Zagrebačkog kazališta mladih Leo Katunarić, njegov zamjenik Ozren Prohić te dvoje suradnika, Mirna Čubranić i Kruno Miljan su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni zbog malverzacija s ugovorima student servisa kojima su iz ZKM-a izvukli 1,25 milijuna kuna i međusobno podijelili većinu novca.

 

21. rujna - Devetorica radnika Salonita, koji su u proteklih sedam dana štrajkali glađu, prekinuli su štrajk nakon što im je stiglo jamstvo s potpisom predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor da će biti ispunjeni svi njihovi zahtjevi.

 

22. rujna - Donedavni predsjednik NO Podravke Darko Marinac i predsjednik Uprave Fima grupe Milan Horvat su, prvi put otkako se u medijima pojavio "slučaj" Podravka, iznijeli detalje o novčanim transkacijama, istaknuvši da je sve obavljeno uz provjere nadležnih institucija u Hrvatskoj, uključujući HNB i HANF-u, te sukladno regulama EU. Pojasnili su da je SMS-u data pozajmica kako bi Podravka proširila paletu proizvoda dok je cilj transakcije od sto deset milijuna kuna Fimi preko SMS-a bio spriječiti neprijateljsko preuzimanje Podravke.

 

22. rujna - Na početku suđenja za ubojstvo odvjetničke vježbenice Ivane Hodak, Mladen Šlogar nije se želio izjasniti o krivnji za zločin zbog kojeg mu prijeti 40 godina zatvora. Nakon čitanja optužnice koja ga tereti za teško ubojstvo iz bezobzirne osvete, 61-godišnji beskućnik Šlogar zvan Žila rekao je da je razumio optužnicu, ali da se ne može o njoj očitovati dok se ne posavjetuje s braniteljem Antoniom Zuićem, pa je suđenje nakratko prekinuto.

 

22. rujna - Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi napušta svoju dosadašnju središnjicu SSSH i prelazi u Maticu hrvatskih sindikata zbog razmimoilaženja SSSH i Sindikata zdravstva oko nemogućnosti profiliranja politike jedne, po sastavu, interesno raznolike sindikalne središnjice, a sve je započelo smanjivanjem plaća za šest posto u javnim službama.

 

22. rujna - Vlada na sjednici prihvatila smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2010. do 2012., koje će biti temelj za izradu državnog proračuna za 2010., čiji bi prihodi trebali biti veći za 1,7 posto nego ove godine, dok se rashodi planiraju na razini 151,7 milijuna kuna nižoj nego u ovoj godini.

 

22. rujna - Vlada uputila Nadzornom odboru HEP-a prijedlog da se opozove predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak i članovi Uprave Željko Kljaković Gašpić, Darko Dvornik, Željko Tomšić, Nikola Rukavina i Stjepan Tvrdinić, te da se za novog predsjednika Uprave imenuje Leo Begović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

 

22. rujna - Vlada u saborsku proceduru uputila Izvješće o provedbi mjera Nacionalne populacijske politike za 2007. i 2008. koja ima za cilj zaustaviti negativna demografska kretanja, a premijerka Jadranka Kosor naglasila da su "vidljivi učinici tih mjera" u čiju je provedbu u protekle dvije godine sveukupno uloženo 6 milijardi kuna.

 

22. rujna - Splitska policija kazneno prijavila direktora splitske građevinske tvrtke Konstruktor Željka Žderića, kojega sumnjiči za krivotvorenje dokumenata temeljem kojeg je tužio dnevnik Slobodnu Dalmaciju i tražio 1,7 milijardi kuna odštete tvrdeći da je zbog njenog teksta izgubio na natječaju dobiveni posao u Libiji.

 

23. rujna - Na Županijskome sudu u Rijeci počelo suđenje Januszu Dervishiju i Veldetu Xhaki za krijumčarenje 6,1 kilogram heroina iz Češke u Italiju.

 

23. rujna - Vijeće za elektroničke medije odlučilo Prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog protiv HRT-a zbog emisije "Nedjeljom u dva" u kojoj je gostovao splitski gradonačelnik Željko Kerum, a u kojoj se, po ocijeni Vijeća, pogodovalo poticanju na nacionalnu nesnošljivost.

 

23. rujna - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović predložio Glavnom odboru da se sve lokalne SDP-ove konvencije zamrznu, odnosno obustave do okončanja drugog kruga predsjedničkih izbora, kako bi se stranka usredotočila samo na kampanju predsjedničkog kandidata Ive Josipovića.

 

24. rujna - Policija ponovno istražuje tko je naručio ubojstvo "kralja poker automata" Vjeke Sliška, osam i pol godina nakon njegova ubojstva, a odluku o tome zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo donijelo je nakon što je Sliškov šogor na suđenju Nikici Jelaviću izjavio da je od Vladimira Zagorca čuo da je likvidaciju naručio i platio Hrvoje Petrač.

 

24. rujna - Gospićki sudac Branko Milanović, zapamćen po kontroverznim obrazloženjima presuda i službeno više ne smije obnašati sudačku dužnost, budući mu je Ustavni sud kao neosnovanu odbio žalbu na odluku o razrješenju. DSV je Milanovića zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti razriješilo još početkom srpnja.

 

24. rujna - Sabor, nakon manje od pet mjeseci primjene, izmijenio Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, čime će se, među ostalim, vlasnicima kafića manjih od 50 četvornih metara omogućiti da sami izaberu hoće li se u njihovim lokalima smjeti pušiti, uz određene tehničke preduvjete. Zakon će na snagu stupiti početkom listopada.

 

25. rujna - Splitski gradonačelnik Željko Kerum izabran na osnivačkoj skupštini nove političke stranke - Hrvatske građanske stranke (HGS) za njezina predsjednika.

 

25. rujna - Predsjedništvo HDZ-a odlučilo je da će, uz ustavne promjene vezane uz ulazak Hrvatske u Europsku uniju, koalicijskim partnerima i drugim strankama predložiti da se u Ustav unese odredba o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala te da se u preambulu Ustava vrate slovenska i bošnjačka nacionalna manjina.

 

25. rujna - Varaždinski Općinski sud osudio bivšeg djelatnika MORH-a J.Š. na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci zbog kaznenog djela protiv javnog reda uništenjem ili prikrivanjem arhivske građe. Neslužbeno se doznaje da je Jurica Šara proglašen krivim jer je protivno zapovijedi ministra obrane iz rujna 1996. te protivno Pravilniku o zaštiti i korištenju arhivskoga i registraturnog gradiva MORH-a i Oružanih snaga do početka srpnja 2008. u svom stanu u Varaždinu držao kodirane zemljovide i jer je dnevnik koji je vodio tijekom Oluje s podacima o topničkom djelovanju predao drugoj osobi.

 

27. rujna - Radnici čakovečkog MTČ-a, njih 168, koji su od utorka u štrajku zbog neisplata plaća za 7. i 8. mjesec te putnih troškova za tri mjeseca, i dalje kontroliraju tvrtku i krug tvornice u Čakovcu, koja je u njihovim rukama.

 

29. rujna - Uoči otvaranja ponuda za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta, Kermas ulaganja d.O.o. i dr. Danko Končar odustali su od podnošenja ponude za privatizaciju pet brodogradilišta, za koja su kupili ponudbenu dokumentaciju.

 

30. rujna - Na Županijskome sudu u Rijeci počelo suđenje skupini od 17 osoba optuženih za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike i preprodaju na hrvatskome i srpskom tržištu. Osobitost tog slučaja jest da su drogu prenosili "kuriri" gutanjem kapsula s kokainom prije leta zrakoplovom u Europu.

 

30. rujna - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić potvrdio da je na sjednici Predsjedništva HDZ-a prije desetak dana bilo povišenih tonova između njega i predsjednice Vlade i HDZ-a Jadranke Kosor, te da ga je ona ušutkivala što nisu činili ni bivši čelnici stranke Franjo Tuđman i Ivo Sanader. Predsjednica vlade i HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je da je začuđena Bebićevim postupcima.

 

30. rujna - Samo su dvije valjane ponude stigle u Hrvatski fond za privatizaciju na natječaj za privatizaciju šest brodogradilišta u državnom vlasništvu i to jedna za Brodotrogir i jedna za Brodosplit - Brodogradilište specijalnih objekata. Ukupno je na natječaj za prodaju šest hrvatskih brodogradilišta otkupljeno 34 ponudbene dokumentacije. Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec najavio je da bi novi natječaj za privatizaciju brodogradilišta mogao biti pripremljen u sljedeća dva do tri tjedna te da bi uvjeti mogli biti liberalniji za ponuđače.

 

1. listopada - Protiv bivšeg zapovjednika vojne kontraobavještajne službe JNA (KOS) Aleksandra Vasiljevića osječko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je sudsku istragu zbog ratnih zločina u srbijanskim logorima u Begejcima, Stajićevu, Srijemskoj Mitrovici i Nišu, gdje je bilo zatočeno najmanje tri tisuće hrvatskih vojnih zarobljenika i civila - žena, maloljetnika i staraca.

 

1. listopada - Miroslav Rožić postao novi član Hrvatske seljačke stranke (HSS).

 

1. listopada - Vlada u saborsku proceduru uputila Prijedlog nacrta promjena Ustava RH kojima bi se uveo institut nezastarijevanja kaznenih djela počinjenih u procesu pretvorbe i privatizacije, a u sklopu priprema za pristupanje EU izmjenama se određuje da na referendum o ulasku mora pristupiti većina od ukupnog broja birača, te za pristupanje mora glasati većina izašlih na referendum.

 

1. listopada - Vlada usvojila Zaključak o provedbi II. faze sanacije Mravinačke kave, u sklopu vladinih nastojanja na rješavanju problema radnika Salonita.

 

2. listopada - Počelo suđenje osumnjičenom za ubojstvo policajca i pljačku Raiffeisen banke u Sesvetama Kazimiru Dužnoviću koji je rekao da osjeća krivim za teško ubojstvo, pet pokušaja ubojstva i razbojništvo.

 

4. listopada - Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao da je osnovana komisija u kojoj su kompetentni ljudi iz nekoliko ministarstava, očekuje iskorak kad je riječ o nalaženju topničkih dnevnika koje od Hrvatske traži haški tribunal.

 

5. listopada - Na Županijskom sudu u Sisku počelo ponovljeno suđenje za ratni zločin nad civilima na području Gline 1991. Milanu Španoviću, koji je u odsutnosti bio osuđen na kaznu zatvora od 20 godina i kojega je Velika Britanija 19. kolovoza ove godine izručila Hrvatskoj. Španović se izjasnio da se ne osjeća krivim.

 

5. listopada - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i tvrtka Odlagalište sirovina d.O.o. sklopili su Sporazum o nastavku pripremnih radova za sanaciju Mravinačke kave i odlaganju mikroarmiranih azbestno-cementnih cijevi iz tvornice Salonit d.d. u stečaju u Mravinačku kavu na plohi koja će se urediti pripremnim radovima.

 

6. listopada - Posebna radna skupina koja će obaviti superviziju dosadašnje tzv. administrativne istrage o topničkim dnevnicima, kako je najavljeno, trebala bi početi s radom, a premijerka Jadranka Kosor naglasila je da je zadatak te radne skupine utvrditi "je li potrebno još nešto otvoriti, ili zatvoriti ili je uistinu sve učinjeno " u pretraživanju arhiva.

 

6. listopada - Ispitivanjem prvih svjedoka na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje skitnici Mladenu Šlogaru koji je prema vlastitom priznanju s dva hica iz pištolja ubio mladu odvjetničku vježbenicu Ivanu Hodak. Na prvu obljetnicu ubojstva u središtu Zagreba, pred sudom su svjedočili policajci iz Zaprešića koji su Šlogara prvi put priveli zbog skitnje te Vlado Pošta korisnik sjenika, gdje je Šlogar spavao.

 

6. listopada - Stjepan Rošker, četverostruki ubojica iz Križevaca, osuđen je na Županijskom sudu u Koprivnici na najvišu zatvorsku kaznu od 40 godina. Rošker je 28. veljače ove godine u večernjim satima zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa s vinogradom iz puške M-48 hladnokrvno ubio bratića Sinišu Roškera (42), njegovu majku Đurđicu (62), nećakinju Jasminu (13) i Tihomira Matoića (19), a Sinišina supruga Snježana Rošker spasila se bijegom.

 

6. listopada - Premijerka Jadranka Kosor kazala da je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković nije obavijestio da će poslati prosvjednu notu švicarskom veleposlanstvu zbog zabrane koncerta Marka Perkovića Thompsona u toj zemlji, ali da će to ubuduće činiti.

 

7. listopada - Na taj dan prije 18 godina zrakoplovi JNA bombardirali su Banske dvore, tadašnju rezidenciju hrvatskog predsjednika u povijesnoj jezgri Zagreba, kad su se od sigurne pogibije samo pukom srećom spasili predsjednici Hrvatske te ondašnje savezne države i Vlade.

 

9. listopada - Upućivanjem u saborsku proceduru prijedloga da se potvrdi ugovor o državnom jamstvu za kredit Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) Vlada je nastavila s provedbom antirecesijskih mjera, među kojima je i osiguravanje dostatnih sredstava financiranja poduzetnicima pod povoljnim uvjetima. Riječ je o zajmu vrijednom 100 milijuna eura namijenjenih "Kreditnom programu financiranja izvoza", koji je IBRD odobrio HBOR-u na razdoblje od 28,5 godina, uz sedam godina počeka.

 

9. listopada - "Udruga za slobodu i neovisnost" te nekoliko braniteljskih udruga održale su pred švicarskim veleposlanstvom u Zagrebu prosvjedni skup protiv odluke švicarske Vlade da u toj zemlji zabrani pjevanje i kretanje pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu.

 

9. listopada - USKOK pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv deset osoba koje tereti da su od ožujka do lipnja ove godine prodali najmanje 1,8 milijuna kuna vrijedne cigarete koje su iz Bosne i Hercegovine prokrijumčarili u Hrvatsku.

 

13. listopada - Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara rekao kako je taj grad prvi u novijoj hrvatskoj povijesti koji se našao na sudskoj dražbi, s obzirom da im 27. listopada prijeti ovrha gradske imovine zbog izgubljenog sudskog spora na svim razinama s tvrtkom Novogradnja.

 

13. listopada - Vlada predložila Ustavnom sudu da kao neosnovane odbije prijedloge za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, a premijerka Jadranka Kosor izjavila je da Vlada ne vrši pritisak na Ustavni sud.

 

13. listopada - U vranjičkom "Salonitu" potpisan ugovor o nastavku pripremnih radova za saniranje Mravinačke kave i uklanjanje preostalih oko šest tisuća tona azbestno-cementnih cijevi iz tvorničkog kruga te ugovori sa stotinu bivših radnika Salonita po kojem od 1. listopada do kraja ove godine kao zaposlenici zadarske tvrtke "Odlagalište sirovina" obavljaju poslove čišćenja azbestnog otpada.

 

14. listopada - Državno odvjetništvo zatražilo od Hrvatskog sabora skidanje zastupničkog imuniteta bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću kako bi protiv njega mogao pokrenuti kazneni postupak, odnosno podignuti optužnicu zbog nezakonitosti u nabavi vojnih kamiona 2004.

 

15. listopada - Vlada uputila Glavnoj skupštini HEP-a prijedlog za opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Društva Krešimira Ćosića, Slavka Konfica, Zdenka Juričića, Luciana Delbianca te Dasenka Baldasaria. Također je upućen prijedlog za imenovanje novih članova Nadzornog odbora. Vlada usvojila i odluku o osnivanju povjerenstava za praćenje postupaka prodaje dionica društva Brodotrogir d. d. Trogir te prodaje jednog poslovnog udjela društva Brodosplit - Brodogradilište specijalnih objekata d. o. o. iz Splita.

 

16. listopada - U Saboru skinut imunitet HDZ-ovom zastupniku i bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću, čime je odobreno pokretanje kaznenog postupka, odnosno podizanje optužnice protiv njega zbog sumnji u nezakonitosti tijekom nabave vojnih kamiona 2004. Rončevića i njegovog bivšeg pomoćnika Ivu Bačića se sumnjiči da du državni proračun oštetili za 10,2 milijuna kuna, jer su ugovor o kupnji kamiona izravnom pogodbom sklopili s tvrtkom koja nije imala najjeftiniju ponudu. Skinut zastupnički imunitet i HSS-ovcu Stipi Gabriću Jambi, kojemu slijedi kazneni progon zbog prijetnji policajki prilikom pretresa njegova stana.

 

17. listopada - Ministar mora Božidar Kalmeta zatražio izvještaj unutarnje kontrole i Nadzornog odbora o eventualnim malverzacijama u Hrvatski autocestama (HAC) te da će biti smijenjen svatko kome se dokaže krivnja.

 

19. listopada - Dvadeset radnika Željezare Split je u prostorijama poduzeća počelo štrajk glađu izražavajući na taj način nezadovoljstvo teškim stanjem u tvrtki u kojoj je proizvodnja prestala u travnju, te su najavili da neće prekinuti štrajk dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

 

19. listopada - Nad sedmoricom bivših pripadnika Hrvatske vojske policija provodi kriminalističku obradu zbog sumnje da su počinili ratni zločin, a riječ je o sedmorici bivših pripadnika 7. gardijske brigade "Pume" iz Varaždina koje se sumnjiči za ubojstvo petorice srpskih vojnika zarobljenih u Mliništima u BiH tijekom akcije "Maestral", u rujnu 1995.

 

19. listopada - Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec rekao da su u pisanom obliku potvrđeni uvjeti raskida kupoprodajnog ugovora sa poljskim Zlomrexom za Željezaru Split te da se odmah nakon toga kreće u pronalaženje novog strateškog partnera.

 

20. listopada - Oliver Knezović osumnjičen za ubojstvo navijača NK Sarajeva Vedrana Puljića u Širom Brijegu predao se zagrebačkoj policiji. Knezovića je uhitila policija BiH nakon navijačkih nemira u Širokom Brijegu u kojem je ubijen Puljić, no pobjegao je iz pritvora, zbog čega je suspendirano i smijenjeno nekoliko službenika tamošnje pravosudne policije.

 

21. listopada - Ministru obrane Branku Vukeliću, koji je pretrpio srčani udar, u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica ugrađena srčana premosnica.

 

21. listopada - Bivši i sadašnji predsjednik Uprave Podravke Darko Marinac i Zdravko Šestak te još četiri osobe povezane s tom koprivničkom tvrtkom uhićeni zbog navodnih malverzacija s dionicama Podravke.

 

21. listopada - Skupina radnika Željezare Split prekinula štrajk glađu, nakon što su na skupu radnika izviješteni o dogovorima postignutim s potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Damirom Polančecom.

 

22. listopada - Riječkom brodogradilištu 3. maj vlada odobrila državno jamstvo na kredit u iznosu od 52,5 milijuna dolara, a taj je iznos prva tranša kredita kojeg će riječkom škveru dati Credit Suisse International. Vlada u saborsku proceduru uputila Odluku o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa.

 

22. listopada - Sedmorici bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske je određen jednomjesečni pritvor i protiv njih je pokrenuta istraga zbog sumnje da su tijekom akcije "Maestral 2" 1995. strijeljali petoricu srpskih ratnih zarobljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i težine počinjenog djela.

 

22. listopada - Šestorica osumnjičenih za malverzacije u Podravci provest će idućih mjesec dana u istražnom zatvoru. Protiv uhićenih u akciji kodnog naziva "Menadžer" USKOK pokrenuo istragu koja bi trebala otkriti jesu li se, kao što se sumnja, udružili u kriminalnu skupinu koja je zlouporabom položaja i ovlasti, odnosno raznim novčanim transakcijama nezakonito pokušala novcem Podravke doći do većinskog paketa dionica koprivničke prehrambene tvrtke

 

23. listopada - Nadzorni odbor Podravke donio odluku o proširenju Uprave s dosadašnjih pet na sedam članova - uz postojeće, za nove članove Uprave Podravke imenovani su Lidija Kljajić, dosadašnja direktorica Kontrolinga, te Krunoslav Bešvir, dosadašnji direktor Poslovnog programa Hrana.

 

24. listopada - Trajekt "Marko Polo" brodara Jadrolinije Rijeka nasukao se na plićini otočića Sit između otoka Žuta i Pašmana u kornatskom otočju, no nitko nije ozlijeđen niti zasad ima onečišćenja mora. Na brodu, dužine 128,13 metara, bilo je 41 putnika i 64 članova posade te 18 vozila, a plovio je na redovnoj dužobalnoj liniji Rijeka - Split - Dubrovnik - Bari (Italija).

 

26. listopada - Nakon jednogodišnje istrage USKOK pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića zbog ubojstva suvlasnika i novinara tjednika Nacional Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića.

 

27. listopada - Trajekt "Marko Polo" nasukao se jer članovi posade u straži nisu pravodobno promijenili smjer plovidbe, utvrdilo povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture po dosad prikupljenim podacima.

 

27. listopada - Na Općinskome sudu u Slavonskom Brodu završilo prvo ročište na kojem su se na javnoj dražbi zbog duga tvrtki Novogradnji našle gradske nekretnine. U prvom krugu javne dražbe prodane su četiri parcele za nešto više od 10 milijuna kuna. Dvije parcele kupila Novogradnja za gotovo devet milijuna kuna. Zbog izgubljenoga sudskog spora s tom tvrtkom, 10 gradskih parcela našlo se na javnoj dražbi.

 

27. listopada - USKOK podigao novu optužnicu u slučaju "Maestro", i to protiv četvrtog potpredsjednika HFP-a Velimira Kračuna (57), po kojoj je zloporabom položaja i ovlasti namjestio posao tvrtki suoptuženoga zagrebačkog poduzetnika Ivana Odorčića (63) i omogućio mu gotovo 300.000 kuna nezakonite koristi, a ovaj ga Kračuna poticao na zlouporabe.

 

28. listopada - USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika u MORH-u Ive Bačića zbog zloporabe položaja i ovlasti pri kupnji vojnih kamiona 2004. Rončevića i Bačića tereti se da su iskoristili svoj položaj i prouzročili štetu velikih razmjera, to jest da su zloporabama položaja i ovlasti oštetili državni proračun za više od 10,2 milijuna kuna.

 

30. listopada - Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec podnio stavku na svoje dužnosti, ustvrdivši da je žrtva atmosfere linča, i najavio da neće koristiti imunitet saborskog zastupnika za obranu od optužbi.

 

30. listopada - Sabor izmijenio Zakon o medicinskoj oplodnji kojim se pojednostavljuje postupak dokazivanja statusa izvanbračne zajednice i zaštitu identiteta darivatelja spolnih stanica, ali ne dopušta zamrzavanje zametaka, što su tražile oporbene i dio vladajućih stranaka.

 

30. listopada - Prvi krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske održat će se 27. prosinca ove godine, a eventualni drugi krug 10. siječnja 2010., odlučila Vlada koja je na sjednici donijela odluku o raspisivanju izbora za predsjednika Republike Hrvatske, kao i uredbu o Uredu Predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti.

 

30. listopada - Radi odlaska na novu dužnost, Miljenko Pavlaković, koji je predstavljao Vladu RH, opozvan je s dužnosti člana Glavne skupštine HEP-a, a Nadzornom odboru društva predloženo je imenovanje novih članova Uprave HEP-a. Dužnosti dosadašnjeg predsjednika i članova Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju razriješeni su Damir Polančec, Petar Čobanković, radi odlaska na novu dužnost, te Slobodan Uzelac, na osobni zahtjev, a do imenovanja ministra gospodarstva, rada i poduzetništva predsjednikom i članovima imenovani su Petar Čobanković, Bianca Matković i Tamara Obradović Mazal.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija