Jump to content

Kronologija važnijih događaja u Hrvatskoj 6.dio


Mrljavac
 Dijeli

Studeni - 17. Prosinac 2009.[PRBREAK][/PRBREAK]2. studenoga - U Saboru zastupnici dali suglasnost Vladi da potpiše Sporazum o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade, te usvojena Izjava o neprejudiciranju.

 

4. studenoga - Vlada donijela Odluku o izdavanju euroobveznica Republike Hrvatske u iznosu 1,5 milijardi američkih dolara (USD), a obveznice se plasiraju uz ročnost od 10 godina, te kamatu od 6,75 posto.

 

4. studenoga - Bivši potpredsjednik Vlade i bivši ministar gospodarstva Damir Polančec ponovio kako je predsjednik Republike Stjepan Mesić osobno zvao u Podravku zbog dodjele kredita tvrtki SMS, te je postavio pitanje političke odgovornosti predsjednika Republike, kao i "političke ili neke druge odgovornosti" glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, čijim je radom u slučaju Podravka nezadovoljan.

 

5. studenog - Vlada odlučila da će svi predsjednički kandidati koji dobiju najmanje 10 posto glasova kao naknadu za troškove izborne promidžbe dobiti po 250 tisuća kuna, a dosad je to bilo 500 tisuća kuna.

 

7. studenog - Građanska inicijativa More je kopno koja okuplja građanske, braniteljske i vjerske udruge pokrenula prikupljanje potpisa građana za pokretanje referenduma o načinu rješavanja graničnog spora sa Slovenijom.

 

7. studenog - Istarski ribari u znak prosvjeda protiv arbitražnog sporazuma sa Slovenijom te strahujući od gubitka hrvatskog teritorija, organizirali konvoj od 40-tak ribarskih brodova, koji su krenuli iz Novigrada, Umaga i Savudrije, kako bi na crti sredine Savudrijske vale bacali plutaće s hrvatskim zastavama, uz javnu poruku da je upravo tu granica Republike Hrvatske na moru.

 

9. studenoga - Na osječkome Županijskom sudu počelo je suđenje voditelju Porezne ispostave Ministarstva financija u Belome Manstiru Zdravku Roškaru(51) te dvojici inspektora osječkoga Područnog ureda te uprave Draganu Grubišiću (38) i Nedjeljku Čuli (41), koje optužnica osječkog ureda USKOK-a tereti za nekoliko kaznenih djela primanja mita te zloporabu položaja i ovlasti. Optužnicom se okrivljenoga Roškara tereti da je, od veljače 2007. do početka lipnja ove godine, kao voditelj belomanastirske Porezne ispostave tražio i primio mito.

 

9. studenog - U znak solidarnosti s četvoricom fotoreportera kojima prijete otkazi te dvjema ranije otpuštenim kolegicama zaposlenici Večernjeg lista održali prosvjedni skup na kojem su Upravu još jednom pozvali da odustane od najavljenih otkaza.

 

10. studenog - Bivša ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Brajša nepravomoćno na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu osuđena na 11 mjeseci zatvora, uvjetno na četiri godine, jer od 2001. do 2004. nije plaćala porez i doprinose za radnike, čime je država oštećena za 5,7 milijuna kuna koje će se oduzeti Caritasu.

 

11. studenog - Počelo ponovljeno suđenje Nikici Jelaviću, optuženom za četiri pokušaja ubojstva i ubojstvo slučajnog prolaznika, na kojem je umirovljeni general Vladimir Zagorec, kao svjedok, odbacio kao neistinit iskaz svjedoka Mije Kovča koji je izjavio da mu je Zagorec prije tri godine u Beču rekao da je ubojstvo Vjeke Sliška naručio i platio Hrvoje Petrač.

 

11. studenog - Vlada objavila na svojim internet stranicama ugovor o međusobnim odnosima dioničara Ine (o prodaji Ine Molu) koji su krajem siječnja ove godine potpisali, u ime hrvatske vlade tadašnji potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, te u ime mađarskog MOL-a predsjednik Uprave Zsolt Hernádi i član Izvršnog odbora Zoltán Áldott.

 

12. studenog - Inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Šibenik podnio je optužni prijedlog Vijeću za prekršaje te lučke kapetanije protiv zapovjednika Jadrolinijinog broda Marko Polo, drugog časnika palube i dvojice kormilara zbog propusta u navigaciji i nasukavanja broda.

 

12. studenog - U znak solidarnosti prema četvorici fotoreportera Večernjeg lista koji su dobili poslovno uvjetovane otkaze zaposlenici tog dnevnika su održali prosvjed pred Večernjim listom na kojem su upozorili javnost da je način na koji su ti zaposlenici dobili otkaz suprotan Zakonu o radu. Na skupu "Pet do dvanaest", održanom u vrijeme stanke, bilo je 150-ak prosvjednika među njima i zaposleni u ostalim Styrijinim poduzećima te novinari Vjesnika.

 

12. studenog - Vlada u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade.

 

12. studenog - Vlada odlučila prihvatiti ponudu koncerna Agrokor za kupnju većinskog paketa dionica Vupika, donijela uredbu o osnivanju vladinog Ureda za središnju javnu nabavu, te odlučila izdvojiti oko 1,2 milijuna kuna za nabavu ECMO uređaja.

 

12. studenog - Vlada Nadzornom odboru Ine - Industrije nafte predloženo da se za njegova predsjednika imenuje ministar financija Ivan Šuker iz reda članova predstavnika vlade. Dužnosti člana Skupštine koji predstavlja vladu u Ini - Industriji nafte d.d. razriješen je Ivan Šuker, a na to je mjesto imenovan Petar Čobanković. Skupštini Ine predložen je opoziv dosadašnjih članova NO-a.

 

13. studenog - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor objavila da će dosadašnjeg ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića i ministra financija Ivana Šukera predložiti za potpredsjednike Vlade, a glavnog direktora HUP-a Đuru Popijača za dužnost ministra gospodarstva.

 

Ivan Šuker trebao bi biti u vladi zadužen za gospodarstvo, a Darko Milinović za socijalna pitanja. Osnovat će se i savjet predsjednice Vlade za gospodarstvo u kojem će biti nekadašnji ministar financija Borislav Škegro, Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta i ekonomski stručnjak Željko Lovrinčević.

 

13. studenog - Odlukom Vijeća za ratne zločine Županijskoga suda u Sisku, pripadnik srpske paravojske Milan Španović iz Dragotine, u blizini Gline, u obnovljenom sudskom postupku osuđen je na tri godine i pet mjeseci zatvora za ratni zločin počinjen nad hrvatskim civilima u kolovozu 1991. u selima Maji i Svračici, u blizini Gline, te je pušten iz pritvora jer je u zatvoru u Velikoj Britaniji i u pritvoru u Sisku izdržao kaznu.

 

13. studenog - Glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić smijenila Anu Jelinić s mjesta urednice emisije Dossier.hr zbog, kako tvrde na HRT-u, uređivačkog promašaja u jučerašnjoj emisiji "Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije". HND traži opoziv.

 

14. studenog - Predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darinko Kosor novi je predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) odlučilo u drugom krugu oko 1000 izaslanika HSLS-a na 15. saboru HSLS-a, koji su mogli izabrati i državnog tajnika za promet Dražena Bregleca te zamjenika predsjednice HSLS-a, ujedno i gradonačelnika Kutine Davora Žmegača.

 

14. studenoga - Predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću u Trogiru je predana je povelja, kojom ga se proglašava počasnim građaninom toga dalmatinskog grada.

 

16. studenoga - Za Branimira Glavaša i ostalih petero osuđenih za ratne zločine u Osijeku u slučajevima "selotejp" i "garaža" zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo veće zatvorske kazne u žalbi koju je podnijelo na nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda. Glavaš u svibnju ove godine osuđen na deset godina zatvora.

 

16. studenog - Na Vrhovnom sudu počeo žalbeni postupak na nepravomoćnu presudu kojom je general Rahim Ademi oslobođen, a general Mirko Norac osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Medačkom džepu 1993.

 

16. studenog - Zagrebački Županijski sud po treći put nepravomoćno oslobodilo Nikicu Jelavića krivnje za ubojstvo i četiri pokušaja ubojstva, ustvrdivši da ne postoje dokazi koji bi ga povezali sa zločinima. Jelavić je oslobođen optužbi za pokušaj ubojstva "kralja poker automata" Vjeke Sliška i Jurja Dodića 1995. u Maksimirskoj ukilci te pokušaj ubojstva Sliška i Ivice Bertića u Preradovićevoj 1999., kada je od eksplozije projektila iz ručnog raketnog bacača zolje poginuo slučajni prolaznik Zoran Domini.

 

17. studenog - Ustavni sud odbio zahtjev predsjednika Republike te prijedloge više od 35 tisuća građana i udruga koji su osporavali tzv. krizni porez, ustvrdivši da je Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke u suglasnosti s Ustavom.

 

18. studenoga - Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće bolnice obilježen je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 18. obljetnica stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

 

18. studenog - Državno izborno povjerenstvo izvijestilo da je na listi 12 kandidata koji su udovoljili uvjetima za izbor predsjednika Republike u prosincu ove godine i to pet stranačkih i sedam nezavisnih: Milan Bandić, Andrija Hebrang, Ivo Josipović, Josip Jurčević, Damir Kajin, Boris Mikšić, Dragan Primorac, Vesna Pusić, Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Tuđman, Nadan Vidošević i Slavko Vukšić.

 

18. studenog - Nadzorni odbor Podravke izabrao Ljubu Jurčića za predsjednika Nadzornog odbora te koprivničke tvrtke, te donio odluku o opozivu dosadašnjeg predsjednika Uprave Podravke Zdravka Šestaka i članova Uprave Josipa Pavlovića i Saše Romca koji su u pritvoru.

 

19. studenog - Oko tisuću sindikalaca pokušalo prosvjedovati protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) na Markovu trgu, no, zaustavile su ih policijske prepreke u Radićevoj ulici. Čelnici i članovi četiriju sindikalnih središnjica okupili su se na Jelačićevu trgu, odakle su htjeli doći pred Hrvatski sabor, gdje bi se trebalo raspravljati o Vladinom prijedlogu izmjena ZOR-a.

 

19. studenog - Đuro Popijač novi ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, a potpredsjednici Vlade ministri zdravstva i financija Darko Milinović i Ivan Šuker, odlučio Hrvatski sabor koji je spomenutom trojcu većinom glasova izglasao povjerenje.

 

20. studenog - Sabor potvrdio Sporazum o arbitraži sa Slovenijom. Za arbitražni sporazum, za čije je potvrđivanje (ratifikaciju) potrebna dvotrećinska većina saborskih zastupnika, glasovalo 129 zastupnika, a njih šest bilo je protiv. Za Sporazum je glasovala i većina zastupnika SDP-a, iako su pri glasovanju o davanju suglasnosti Vladi da potpiše Sporazum 2. studenoga bili suzdržani, a nekoliko njih i protiv. Sporazumom se uspostavlja međunarodni arbitražni sud koji će između Hrvatske i Slovenije utvrditi tijek granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i režim za korištenje relevantnih morskih područja.

 

20. studenog - Stotinjak novinara HRT-a održalo uoči sjednice Programskog vijeća HRT-a u predvorju zgrade na Prisavlju miran prosvjed protiv, kako tvrde, cenzure na javnoj televiziji.

 

20. studenog - Jadrolinijin trajekt "Marko Polo" uspješno odsukan s otočića Sita na koji se nasukao 24. listopada. Kako bi se olakšalo oduskavanje korištena je i plovna dizalica, a prepiljen je i dio trupa s kojim je brod "nasjeo" na otok Sit i koji je bio ionako oštećen. Akcija je protekla prema planu te se nisu dogodila dodatna oštećenja.

 

21. studenog - Vlada Saboru uputila prijedlog proračuna za iduću godinu u kojem prihode planira u iznosu 112,8 milijardi kuna, što je 1,5 posto više nego ove godine, a rashode u iznosu od 121,4 milijarde kuna, što je 904 milijuna kuna više nego 2009.

 

21. studenog - Vlada smijenila predsjednika i dva člana Uprave Hrvatskih autocesta (HAC), a za novog predsjednika Uprave predložila Stjepka Bobana, dosadašnjeg predsjednika Uprave Hrvatskih cesta (HC). Vlada Skupštini HAC-a predložila opoziv dosadašnjeg predsjednika Uprave Jurice Prskala i dva člana Uprave Marija Lovrinčevića i Ivice Mlinarevića. U Upravi HAC-a kao član ostaje Josip Sapunar.

 

21. studenog - Kompozicija teretnoga vlaka sa 16 vagona u kolodvoru Sušak-Pećine iskočila je iz šina, pri čemu je lakše ozlijeđen jedan željezničar. Materijala šteta je velika jer su oštećeni vagoni, kontejneri koje je vlak prevozio, kontaktna mreža i kolosjeci u kolodvoru Sušak Pećine.

 

Vlak je vozio na relaciji Zagreb - Rijeka.

 

23. studenog - Snimatelj, redatelj i fotograf, 41-godišnji Vedran Šamanović preminuo u Zagrebu nakon teške bolesti.

 

23. studenog - Plenum studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta izglasao blokadu nastavnog procesa i preuzimanje kontrole nad Fakultetom po modelu proljetne blokade, kada se nije održavala nastava, ispiti i kolokviji, a dozvoljavale su se konzultacije

 

23. studenog - Premijerka Jadranka Kosor izjavila da je na prvoj sjednici novog Povjerenstvu za praćenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije dogovoreno da sva javna poduzeća trebaju napraviti akcijske planove za borbu protiv korupcije te najavila da bi uskoro u proceduru mogle i izmjene zakona o financiranju političkih stranaka, financiranju predizbornih kampanja.

 

23. studenog - Svi studenti koji redovito upišu iduću akademsku 2010./2011. godinu, studirat će bez participacije, izjavio ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs, te je, vezano uz ostale studentske zahtjeve, najavio i reviziju studijskih programa unutar bolonjskog procesa.

 

24. studenog - Na izvanrednoj glavnoj skupštini dioničara Vukovarskoga poljoprivredno-industrijskog kombinata Vupik donesena odluka o darivanju zemljišta na kojem je izgrađen Spomen-dom Ovčara i obližnje parkiralište Republici Hrvatskoj. Riječ je o dijelu nekretnine u vlasništvu Vupika koji je odlukom članova skupštine darovan Republici Hrvatskoj radi dostojnog obilježavanja žrtava Domovinskog rata.

 

24. studenoga - Prvih 140 tisuća doza cjepiva za pandemijsku gripu ušlo je u Hrvatsku, a cijepljenje počinje krajem studenoga.

 

26. studenog - Ravnateljstvo policije potvrdilo da je u akciji nazvanoj "Nesklad" privedeno pet osoba sa šireg područja Zagreba i Splita zbog sumnji na nepravilnosti u poslovanju javnog poduzeća Hrvatske autoceste (HAC): bivši predsjednik i član Uprave HAC-a Jurica Prskalo i Mario Lovrinčević, direktor sektora građenja HAC-a Goran Legac i glavni inženjer na tunelima Željko Kandžija te direktor splitske tvrtke Skladgradnja Slaven Žužul. Uhićenima se stavlja na teret da su u poslu bojanja tunela Mala Kapela i Sveti Rok oštetili državni proračun za 21 milijun kuna jer je tvrtki Skladgradnja isplaćen šest puta veći iznos od tržišne cijene koju su nudili drugi ponuđači. Ministar prometa Božidar Kalmeta izjavio da se ne osjeća odgovornim za stanje u HAC-u.

 

26. studenog - Vlada Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojima bi se Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izdvojio iz sustava državne riznice, a ukinule bi se i iznimke u ostvarivanju prava na naknadu troškova prijevoza.

 

27. studenog - U svim županijskim uredima za javno zdravstvo počelo je cijepljenje protiv svinjske gripe.

 

27. studenog - Petorica uhićenih u akciji "Nesklad" privedeni su u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda, gdje će ih ispitati o sumnjama da su splitskoj tvrtki Skladgradnja namjestili posao bojenja tunela Mala Kapela i Sveti Rok i pritom oštetili državni proračun za 21 milijun kuna.

 

28. studenog - Hrvatska će u 2010. i 2011. uložiti gotovo četiri milijarde kuna na prilagodbe EU-u, uključujući i osiguranje nove schengenske granice na kojoj će biti 5.000 hrvatskih policajaca, izjavila je premijerka Jadranka Kosor.

 

30. studenog - Protiv bivšega hrvatskog veleposlanika u Washingtonu i stalnoga hrvatskog predstavnika pri UN-u Nevena Jurice USKOK podigao optužnicu kojom ga tereti da je 2007. i 2008. za privatne svrhe potrošio najmanje 677.000 kuna državnog novca, to jest novca Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

 

30. studenog - Petorici osumnjičenih da su oštetili Hrvatske autoceste (HAC) za 22 milijuna kuna određen jednomjesečni pritvor i protiv njih je pokrenuta istraga.

 

30. studenoga - Policija je kao krivce za željezničku nesreću u kojoj je prije desetak dana na riječkome kolodvoru Sušak-Pećine iskliznuo teretni vlak osumnjičila vanjskog prometnika i strojovođu vlaka koje je, kako tvrdi, preglednik vagona upozorio da su na prva tri vagona isključene kočnice.

 

1. prosinca - Nakon isteka mandata predsjednik Republike Stjepan Mesić s Pantovčaka će useliti u ured u Grškovićevoj ulici, a u tijeku izrada potrebne dokumentacije kako bi se, temeljem javnog natječaja, uredio prostor na tri etaže nešto veći od 300 metara četvornih.

 

1. prosinca - Tvrtki Skladgradnja, koja je na bojenju tunela Mala Kapela i Sveti Rok navodno nezakonito zaradila 22 milijuna kuna, istražni sudac privremeno blokirao svu imovinu, a ne samo žiro račun kako je ranije rečeno.

 

1. prosinca - Oko 400 studenata Fakulteta političkih znanosti (FPZ) prosvjedovalo ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa blokirajući zaposlenicima izlaze iz zgrade, nakon čega je reagirala interventna policija koja je studente, koji su se pasivno opirali, odvukla s prolaza.

 

1. prosinca - Sisačko-moslavačka policija je nakon kriminalističke obrade uhitila petoricu muškaraca, koji su kao odgovorne osobe dviju tvrtaka s lipičkog područja počinile kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju, oštetivši tvrtku sa sisačkog područja za 19,7 milijuna kuna.

 

2. prosinca - Sabor donio državni proračun za 2010. većinom glasova. Proračunom se planiraju prihodi u iznosu 112,8 milijardi kuna, a rashodi u iznosu od 121,4 milijarde kuna, a rađen je na projekciji blagog rasta BDP-a za 0,5 posto. Predviđeni deficit proračuna središnje države bio bi 2,5 posto BDP-a. Prihvaćena su tri amandmana, dva IDS-ova i jedan HDSSB-ov, od ukupno 72 amandmana koliko su zastupnici podnijeli na proračun.

 

3. prosinca - Potpisan koalicijski sporazum o udruživanju šest umirovljeničkih stranaka u Blok "Umirovljenici zajedno" radi zajedničkog nastupa na idućim parlamentarnim izborima i zaštite interesa svih umirovljenika.

 

3. prosinca - Natječaji za drugi krug privatizacije šest hrvatskih brodogradilišta bit će raspisan 6. siječnja iduće godine. Vlada je prije toga odbila ponude koje su u prvom krugu privatizacije bile podnijete za Brodotrogir (ponuda tvrtke More Trogir) i Brodosplit - Brodogradilište specijalnih objekata (BSO) Split (tvrtke Adria Mar), te odlučila o pristupanju prodaji dionica i udjela u pulskom Uljaniku, riječkom 3. maju, Brodograđevnoj industriji Split, Brodotrogiru, Brodogradilištu Kraljevica i BSO.

 

3. prosinca - Investicije u gradnju cesta, u što su uključene autoceste i druge ceste, u razdoblju 2010.-2012. bit će ukupno oko 7,7 milijadi kuna, a zajedno s 2009. to je 14,5 milijardi kuna, istaknuto je na sjednici Vlade koja je prihvatila program građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2009. do 2012. godine.

 

4. prosinca - Luki Pezelju (26), koji je zbog okrutnog ubojstva Kristine Šušnjare (21) osuđen na 31 godinu zatvora, Vrhovni sud potvrdio presudu pa je postala pravomoćna. Državno odvjetništvo tražilo je 40 godina zatvora zbog čega se i žalilo Vrhovnome sudu u Zagrebu.

 

4. prosinca - Sabor donio novi Zakon o radu (ZOR), a prihvaćen vladin amandman po kojem poslodavac trudnici ne smije odrediti noćni rad, osim ako to sama zatraži i ako je s tim suglasan ovlašteni liječnik.

 

4. prosinca - Potpisan sporazum o međusobnom darivanju nekretnina između države i Zagrebačke nadbiskupije kojim je otvorena mogućnost za uspostavu bjelovarsko-križevačke biskupije. Time se Zagrebačkoj nadbiskupiji dodjeljuje zgrada u Bjelovaru, a nadbiskupija se odriče prava da traži povrat zemljišta na području župe sv. Marka.

 

4. prosinca - Plenum studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta izglasao privremenu suspenziju blokade nastavnog procesa.

 

4. prosinca - Mlađi muškarac pronađen mrtav s vidljivim ozljedama glave u središtu Rijeke na Trgu sv. Barbare. Obdukcijom je utvrđeno da je ubijen. Riječ je o 23-godišnjem studentu s Cresa.

 

6. prosinca - Dvojica osumnjičenih za ubojstvo studenta Aleksandra Abramova (23) u središtu Rijeke zadržani su u pritvoru do podizanja istražnog zahtjeva. Privedeni su D. S. (24) i D.C. (21) iz Rijeke nakon što su uhićeni u petak. Uz njih dvojicu za ubojstvo je osumnjičen i treći mladić, koji je po policijskim saznanjima, pobjegao preko BiH u Srbiju odakle je 2007. i došao u Rijeku.

 

7. prosinca - Predsjednik Stjepan Mesić izjavio da bi USKOK trebao ispitati bivšeg premijera Ivu Sanadera i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca kako bi hrvatska javnost doznala uvjete pod kojima su mađarskom MOL-u prodane dionice Ine.

 

8. prosinca - Programsko vijeće HRT-a izabralo većinom glasova Zvonka Milasa za svog novog predsjednika. Nakon što su glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić i ostali članovi ravnateljstva javne radiotelevizije dali Programskom vijeću mandate na raspolaganje, cjelokupno vodstvo HRT-a razriješeno je dužnosti. Glavni producent HTV-a Josip Popovac bit će vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, a dosadašnji glavni tajnik HTV-a Mislav Stipić privremeno će voditi HTV, Zoran Mihajlović Hrvatski radio, a Sanda Vojković Smiljanić Glazbenu proizvodnju.

 

8. prosinca - Blažo Petrović (47), za kojim se od travnja ove godine tragalo, predao se u zagrebačkom Županijskom sudu na kojemu se protiv njega i njegove suradnice Vesne Kvartuč (43) vodi istraga zbog sumnje da su se zlouporabama položaja i ovlasti nezakonito domogli 9,6 milijuna kuna. Petrović se od tjeralice hrvatskog MUP-a skrivao u BiH.

 

8. prosinca - Mađarski MOL ističe da u lanjskoj javnoj ponudi dionica Ine nije kupio ni jednu dionicu od hrvatske Vlade te da stoga ne može interpretirati izjave i napise o "prodaji" Ine. Vlada podsjeća da je mađarski MOL lani povećao svoj udio u Ini na 47,1 posto te da pritom nije stekao ni jednu dionicu u vlasništvu RH i da je Vlada zadržala važnu ulogu u donošenju svih bitnih odluka o upravljanju Inom.

 

9. prosinca - U potrazi za tzv. topničkim dnevnicima policija pretražila stanove nekolicine bivših djelatnika HV-a i MORH-a, među ostalima i umirovljenog generala Rahima Ademija.

 

9. prosinca - Vijeće za prekršaje Lučke kapetanije Šibenik donijelo rješenje o prekršaju protiv Sanjina Tulića, drugog časnika palube broda "Marko Polo" koji je u optužnom prijedlogu zajedno s još trojicom članova posade okrivljen za propust u vođenju navigacije zbog kojeg se "Marko Polo" nasukao na sjeverozapadnu stranu otoka Sita. Tulić mora platiti novčanu kaznu u iznosu od 25.000 kuna, a dobio je zaštitnu mjeru oduzimanja tri svjedodžbe o osposobljenosti na rok od dvije godine. Saslušan je i drugi kormilar Željko Baržić, no Vijeće za prekršaje obustavilo je protiv njega prekršajni postupak.

 

9. prosinca - U potrazi za tzv. topničkim dnevnicima policija je u Splitu privela zagrebačkog odvjetnika Marina Ivanovića, koji pomaže obrani generala Ante Gotovine.

 

10. prosinca - Prosvjedom "Stop cenzuri - sloboda novinarima" 200-tinjak novinara prosvjedovalo u Zagrebu kako bi upozorili na sve teži položaj novinara, prijetnje i napade na njih te provođenje cenzure, a potom su čelnici Hrvatskog novinarskog društva u Ministarstvu kulture predali deklaraciju kojom traže neovisne redakcije i ograničavanje vlasničke koncentracije u medijima.

 

10. prosinca - HDZ obilježio 10. obljetnicu smrti svog utemeljitelja i prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Na polaganju vijenaca na Mirogoju se, u izaslanstvu HDZ-a na čelu s predsjednicom Jadrankom Kosor, prvi put nakon odlaska iz politike pojavio i bivši premijer i počasni predsjednik stranke Ivo Sanader. Osvrčući se na izjavu predsjednika Mesića o tome da bi USKOK trebao ispitati Sanadera i Polančeca kako bi hrvatska javnost doznala uvjete pod kojima su mađarskom MOL-u prodane dionice Ine, Sanader je poručio da mu je puno bolje i pametnije da "ne priziva često USKOK, jer bi taj USKOK uskoro mogao uskočiti među njega i njegove". HDZ godišnjicu obilježio u Velikom Trgovišću.

 

11. prosinca - Sabor odlučio kako Hrvatska u idućoj godini neće povećavati broj svojih vojnika u misiji ISAF u Afganistanu, te će broj vojnika zadržati na ovogodišnjoj razini - njih do 300.

 

11. prosinca - Sabor donio paket pravosudnih zakona, među kojima su i tri potpuno nova zakona, koja reguliraju do sada neregulirana područja - zakoni o probaciji, o izvršenju sankcija izrečenih maloljetnicima te o pravosudnoj akademiji.

 

11. prosinca - Sabor nije prihvatio zahtjev SDP-a da se ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti iskaže nepovjerenje zbog političke odgovornosti za brojne afere u njegovu resoru.

 

11. prosinca - Kriminalističkim istraživanjem u operativnoj akciji "Carevo ruho" o nepravilnostima u poslovanju Grada Zlatara utvrđeno je da je tom gradu prouzročena šteta u iznosu od najmanje 20 milijuna kuna, petero osumnjičenih je privedeno, a troje osumnjičenika pušteno je na slobodu

 

11. prosinca - Predsjednik Stjepan Mesić, odgovarajući na novinarski upit što je bivši premijer Ivo Sanader mislio kada mu je poručio da "ne zaziva USKOK jer bi USKOK mogao uskočiti njemu i njegovim prijateljima", ocijenio da Sanader "nije mislio ništa". Sanader i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, kojem je "voda do grla", žele prebaciti "loptu u nečiji drugi prostor", rekao je Mesić.

 

12. prosinca - Premijerka Jadranka Kosor izjavila da će Hrvatska poštovati odluku Sudskog vijeća Haaškog suda koji je subpoenom naredio da se prekine pretraživanje dokumenata i računala oduzetih u nedavnoj policijskoj akciji protiv članova braniteljskog tima generala Gotovine.

 

"Mi ćemo poštovati odluke Suda. Radi se o akciji koja je uslijedila na temelju administrativne istrage koju je odredio tzv. task force i odlučio da treba ne samo razgovarati s nekolicinom ljudi, nego i pretražiti njihove stanove", kazala Kosor.

 

14. prosinca - Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda prihvatio jamčevinu Blaže Petrovića koji je ponudio nekretninu u središtu Zagreba vrijednu dva milijuna kuna kako bi bio pušten iz pritvora u kojem je od 8. prosinca kada se predao, nakon osmomjesečnog bijega.

 

14. prosinca - Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegovog pomoćnika u MORH-u Ive Bačića koji na tu odluku nemaju pravo žalbe. Optužnica potvrđena i vijeće prihvatilo sve argumente USKOK-a "iz kojih proizlazi dovoljan stupanj osnovane sumnje da se predmet uputi na suđenje".

 

14. prosinca - Hrvatskog veleposlanika u Libiji Jovana Vejnovića (66) USKOK optužio za zlouporabu položaja i ovlasti jer je djelatnicima veleposlanstva i radnicima dviju hrvatskih tvrtaka u Libiji nabavio više od pet tisuća litara alkohola, pijenje i prodaja kojega je strogo zabranjena u toj sjevernoafričkoj zemlji.

 

14. prosinca - Na Županijskom sudu u Dubrovniku zbog nedolaska optuženika odgođen početak sudske rasprave negdašnjem trebinjskom gradonačelniku i ratnom predsjedniku samozvane "srpske autonomne oblasti istočne Hercegovine" Božidaru Vučureviću, optuženu za ratni zločin na dubrovačkom području. Nova rasprava bit će naknadno zakazana.

 

14. prosinca - Nakon što je tvrtka Skladgradnja na račun u splitskoj poslovnici Zagrebačke banke pohranila 22 milijuna kuna, koliko je navodno nezakonito zaradila na bojenja HAC-ovih tunela Mala Kapela i Sveti Rok, istražni sudac odblokirao ostale račune i nekretnine te tvrtke.

 

15. prosinca - Počela isplata treće rate duga umirovljenicima koji su se odlučili za cjelokupan iznos. HPB Invest isplatio obeštećenje za 139.212 članova Umirovljeničkog fonda, za što je Vlada osigurala iznos od 833,5 milijuna kuna.

 

15. prosinca - Bivši premijer i počasni predsjednik HDZ-a Ivo Sanader opovrgnuo medijske tvrdnje da je od Hypo-Alpe-Adria Banke dobio proviziju za posredovanje u poslu. "Najoštrije odbacujem lažne napise nekih medija da sam za nekakvo tobožnje posredovanje u poslovanju Hypo-Alpe-Adria Banke ikad dobio proviziju, niti je ta banka financirala HDZ", stoji u Sanaderovu demantiju. Dio medija izvijestio da je austrijski list Die Presse objavio temu o toj banci, u sklopu koje je prenio i priču agencije APA pod naslovom "Bombastični detalji o poslovima na Balkanu koruške banke", u kojoj se Sanadera spominje kao osobu koja je Hypo banci otvorila vrata za poslovanje u Hrvatskoj i koja je za posredovanje u kreditiranju dobivala pozamašne provizije.

 

15. prosinca - Vlada dala suglasnost na tekst Prvog dodatka Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade Republike Hrvatske i Mađarske naftne kompanije MOL. Tim se dodatkom uređuju međusobni odnosi Vlade RH i MOL-a u plinskom poslovanju, te se ovlašćuje potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker da u ime Vlade potpiše taj dokument.

 

16. prosinca - Državno odvjetništvo (DORH) zatražilo provjeru utemeljenosti medijskih napisa o rezultatima nadzora Hypo Grupe Alpe Adria, u kojem su navodno ta tijela pronašla dokumente koji upućuju na možebitna kaznena djela povezana s pravnim i fizičkim osobama u Hrvatskoj.

 

DORH demantira izjavu predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željka Jovanović da im je to vijeće dostavilo "vrlo opsežnu dokumentaciju" o slučaju Hypo banke i odgovara da su im dostavljeni tekstovi koje je Domagoj Margetić objavio na svojem internetskom portalu necenzurirano.com.

 

17. prosinca - Željko Sačić, bivši pomoćnik zapovjednika Specijalne policije i haškog optuženika generala Mladena Markača uhićen u Zagrebu. Njegov odvjetnik Zvonimir Hodak potvrdio je da je Sačić lišen slobode, a policajci su mu rekli da je uhićen zbog kaznenog djela spriječavanja dokazivanja, dodavši kako će policija istoga dana pretražiti i njegov stan. Iako ne zna o čemu je točno riječ Hodak smatra da je uhićenje povezano s Haaškim sudom.

 

17. prosinca - Policijskom istragom ubojstva petero civila u selu Gruborima nakon akcije "Oluja" 1995. obuhvaćeno je 17 osoba, među kojima je pet aktivnih pripadnika MUP. Ne otkrivajući identitet osoba koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem policija priopćila da se istraga u suradnji sa zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom vodi zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i to na području zagrebačke i šibensko-kninske policijske uprave.

 

17. prosinca - Vlada odlučila da će se državnim i javnim službenicima i namještenicima u prosincu isplatiti 625 kuna božićnice. Za to će se iz proračuna izdvojiti ukupno 152 milijuna kuna.

 

17. prosinca - Bivši premijer i počasni predsjednik HDZ-a Ivo Sanader odbacio navode novinara EPH Gordana Malića iznesene u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" da je od Hypo-Alpe-Adria Banke dobio proviziju za posredovanje u poslu, ustvrdivši da se radi o nedemokratskom, neprofesionalnom i huškačkom scenariju i "prljavom poslu", te najavljujući preispitivanje moguće tužbe.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija