Jump to content

Ksenija Butorac povukla kandidaturu


Ane
 Dijeli

Ksenija Butorac povukla je svoju kandidaturu na dužnost pravobraniteljice za djecu, nakon što se njezinu imenovanju u srijedu usprotivila većina parlamentarnih klubova u Hrvatskom saboru.[PRBREAK][/PRBREAK]Butorac je, u kratkom pismu Vladi i Saboru, izvijestila da dužnost ne može prihvatiti "u novonastalim okolnostima, u kojima su osobni interesi stavljeni iznad interesa djece".

 

Hini je, pak, pojasnila da su u njezinoj diskvalifikaciji u posljednja dva tjedna sudjelovali zastupnici, ali i mediji, koji su, tvrdi, odbili objaviti niz pisama podrške njezinih dugogodišnjih suradnika te klijenata - djece i osoba s posebnim potrebama.

 

"Pitanje je čiji su mediji i možemo li uopće govoriti o slobodi novinarstva", kazala je Butorac, dodajući kako se "u ovoj zemlji na osobu može samo nabacivati drvljem i kamenjem".

 

Iako je ogorčena, najavila je da će nastaviti raditi s djecom s posebnim potrebama.

 

Imenovanju Ksenije Butorac na dužnost pravobraniteljice za djecu danas su se u raspravi u Hrvatskom saboru usprotivili oporbeni, ali i Klub HSLS/LS/DC-a. Zastupnici su Vladu pozvali da povuče prijedlog imenovanja, zbog nejasnoća u postupku predlaganja, te da raspiše javni natječaj i pravobraniteljicu izabere među prispjelim kandidaturama. O predloženom imenovanju Klub HDZ-a danas se nije izjašnjavao.

 

Samu Butorac smatraju nedovoljno kvalificiranom za mjesto pravobraniteljice, budući da je, kako kaže LS-ovac Zlatko Kramarić, profesionalno više orijentirana na represiju, nego na zaštitu prava djece.

 

Da Butorac nije najsretnije rješenje za dužnost pravobraniteljice za djecu smatra i Milanka Opačić (SDP), koja je Vladu pozvala da povuče prijedlog i za tu dužnost predloži nekog kompetentnog, jer je, kaže, riječ o pravima izuzetno osjetljive skupine, koja "ne može podnijeti da netko godinu dana eksperimentira i uči o pravima djece".

 

Još oštriji bio je Damir Kajin (IDS), koji smatra da bi imenovanjem Ksenije Butorac Sabor "pokazao mazohizam".

 

Ocjenjujući da je Vladin prijedlog propao, Kajin je kazao kako je riječ o "velikoj pobjedi Sabora, koji je time pokazao da nije puki glasački stroj".

 

Zauzeo se da se pravobranitelj za djecu ustroji kao dio Ureda Pučkog pravobranitelja.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija