Jump to content

Lani 676 kazneno, a 10.869 prekršajno osuđenih zbog obitelj. nasilja


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 22. rujna 2009. (Hina) - Za kaznena djela obiteljskog nasilja lani je osuđeno 676 osoba, za prekršaje njih 10.869, a najveći broj žrtava obiteljskog nasilja bile su žene, navodi se u današnjem priopćenju u kojemu je ministar pravosuđa Ivan Šimonović povodom 10. obljetnice trostrukog ubojstva u Općinskom sudu u Zagrebu izrazio sućut obiteljima ubijenih žena, ali i svih ostalih žrtava obiteljskog nasilja te nasilja protiv djelatnika pravosudnih tijela.[PRBREAK][/PRBREAK]Na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama ministar ističe kako se boljom prevencijom, bržim reagiranjem i boljom koordinacijom policije, državnog odvjetništva i sudstva te uz suradnju s nevladinim udrugama, koje pružaju direktnu pomoć žrtvama nasilja, moraju spriječiti tragični slučajevi slični onome kada su prije deset godina ubijene sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i stranka u brakorazvodnoj parnici Gordana Oraškić, a teško ranjena zapisničarka Stanka Cvetković.

 

Ministar pravosuđa smatra da je u međuvremenu ostvaren znatan napredak u borbi protiv obiteljskog nasilja i u osiguranju pravosudnih tijela, ali i da ima još mjesta za napredak.

 

Smanjenje broja sudova koji se provodi treba pratiti i odgovarajuća specijalizacija sudaca, smatra Šimonović te dodaje da će unutar okrupnjenih sudova specijalizacija za obiteljske sporove i za nasilje u obitelji omogućiti brže i učinkovitije djelovanje te doprinijeti boljoj zaštiti žrtava i prevenciji nasilja nad ženama.

 

Smanjenje broja sudova omogućava i veću koncentraciju osoblja zaštite te se time i unaprijeđuje njihovo osiguranje, smatra ministar.

 

Osiguranje pravosudnih tijela vezano je prvenstveno uz odgovarajuća financijska sredstva. Dijelom i kao posljedica tragedije na Općinskom sudu, od 2002. uvedeno je osiguravanje pravosudnih tijela s ciljem sprječavanja incidentnih situacija, navodi Šimonović ali i upozorava da danas samo 10 posto sudova ima 24-satnu zaštitu, 20 posto zaštitu u dvije smjene, 40 posto zaštitu u jednoj smjeni, a 30 posto u pravilu nema zaštite.

 

U vrijeme i u sudovima koji inače nisu pokriveni zaštitom, zaštita se, pak, osigurava prema sigurnosnoj procjeni za svaku raspravu.

 

U Ministarstvu kažu da je u cilju unaprjeđivanja zaštite Odjel za osiguranje pravosudnih tijela prerastao u Samostalni sektor s osam područnih jedinica i ukupno 214 zaposlenih.

 

Financijska sredstva nažalost i dalje su ograničavajući čimbenik, ali se u njihovim okvirima poduzima što je više moguće u zaštiti pravosudnih djelatnika, građana, te ostalih sudionika postupaka, zaključuje se na kraju priopćenja ministra pravosuđa Ivana Šimonovića.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija