Jump to content

Loše stanje ljudskih prava u BiH


Mrljavac
 Dijeli

SARAJEVO, 12. ožujka 2011. (Hina) - Stanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i dalje je loše, a građani te zemlje stalno su izloženi različitim vrstama diskriminacije koju nerijetko provode i same vlasti, ocjena je Helsinškog odbora za ljudska prava BiH sadržana u izvješću za 2010. godinu koje je u subotu predstavljeno u Sarajevu.[PRBREAK][/PRBREAK]Predsjednica Helsinškog odbora Vera Jovanović kazala je kako je najočitiji primjer tvrdnje da upravo država krši neka od temeljnih ljudskih prava neprovođenje presude Europskog suda za ljudska prava koji je presudio da Ustav BiH i njezin izborni zakon drastično narušavaju jednakost građana jer pripadnicima nacionalnih manjina priječe izbor u Predsjedništvo BiH i Dom naroda parlamenta BiH.

 

"Ugrožena su prava svih no ipak najviše trpe pripadnici nacionalnih manjina", kazala je Jovanović.

 

I tamo gdje država ne krši izravno prava svojih građana, ona ih dovodi u tešku situaciju jer je spora i neučinkovita, posebice u realiziranju socijalnih prava.

 

Po podacima Helsinškog odbora to izravno ugrožava egzistenciju više od 300 tisuća ljudi koji se mogu svrstati u kategoriju socijalnih slučajeva, a njima treba pribrojiti i više od pola milijuna nezaposelnih.

 

Fragmentiranost države, odnosno unutarnje političke podjele dodatno otežavaju stanje u zemlji te izravno utječu na rad pravosudnih tijela, jedan je od zaključaka iz izvješća.

 

Također je upozoreno na loše stanje u medijima za koje je ocijenjeno da su nerijetko izravno u službi politike dok se prava novinara na nesmetan rad i primjerene plaće sve učestalije krše.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija