Jump to content

Mađarska usvojila više spornih zakona


Mrljavac
 Dijeli

BUDIMPEŠTA, 30. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Mađarski zastupnici su u petak usvojili nekoliko spornih zakona, čija je najava izazvala zabrinute reakcije iz inozemstva, uključujući i one čelnika Europske unije i američke državne tajnice Hillary Clinton.

Zbog promjena poslovnika parlamenta oporba je najavila prosvjede.[PRBREAK][/PRBREAK]Konzervativan vlada premijera Viktora Orbana je u petak potvrdila sporni zakon o središnjoj banci, jako kritiziran u inozemstvu. Zakon povećava utjecaj konzervativne vlade premijera Viktora Orbana na tu instituciju koja bi trebala biti neovisna.

 

Zakon je usvojen unatoč kritikama Europske unije, Europske središnje banke (ECB) i MMF-a, koji su zbog toga prekinuli pregovore s Orbanom o novoj financijskoj pomoći od 15 do 20 milijardi eura. Zakonom o reformi Narodne banke, guverner Narodne banke ostaje bez prava izbora svojih zamjenika, čiji se broj povećava s dva na tri, i koje će ubuduće imenovati predsjednik vlade. Monetarno vijeće banke, koje odlučuje o politici kamatnih stopa, povećat će se sa sedam na devet članova. Dvoje novih vanjskih članova, kao i drugih četvero, imenovat će parlament, dakle Fidesz.

 

Potvrđen je i restriktivni zakon o religijama, koji priznaje samo 14 vjerskih zajednica, umjesto ranijih 300. Službeno priznanje otvara za tih 14 vjerskih zajednica pravo na državne subvencije.

 

Stranka Fidesz mađarskog premijera usvojila je u parlamentu i promjenu Ustava koji retroaktivno Socijalističku stranku MSZP proglašava odgovornom za zločine koje je počinila bivša komunistička stranka iz koje je nastala.

 

Od 1. siječnja 2012. kada na snagu stupi novi Ustav, kao legalni nasljednik, MSZP (Socijalistička stranka), pobjednica na tri demokratska izbora 1994. 2002. i 2006. će kao legalna nasljednica biti kriva za zločine bivšeg komunističkog režima, prema ustavnom zakonu usvojenom dvotrećinskom većinom Fidesza u parlamentu.

 

Zakonom će se mirovine nekolicine preživjelih bivših komunističkih čelnika smanjiti, ili čak i potpuno ukinuti.

 

Sastavljen je i dug popis zločina komunističkog režima: poništenje mlade mađarske demokracije na kraju Drugog svjetskog rata uz sovjetsku podršku, ubojstava građana, zaduživanje nacije, prisilni rad i mučenja, diskriminacija na temelju porijekla, političkih uvjerenja i špijuniranja.

 

MSZP i njezina prethodnica Komunistička stranka (Mađarska Socijalistička radnička stranka - MSZMP) se također smatraju odgovornima za neuspjeh pobune 1956. i užas koje uslijedio. Socijalistička stranka je nazvana "zločinačkom organizacijom".

 

Ironično, nekoliko bivših članova Komunističke stranke su danas članovi Fidesza, posebice dva bivša člana Centralnog komiteta Komunsitičke stranke, Matyas Szuros i Imre Pozsgay, koji su u petak bili počasni gosti Fidesza u parlamentu.

 

U parlamentu je također usvojena promjena pravila parlamentarne rasprave, kojom se relativizira uloga oporbe, pa će većina Viktora Orbana moći promijeniti dnevni red i tako provesti zakone tijekom dva dana, ili jednog dana bez prave rasprave.

 

Stranke demokratske oprobe Socijalisti (MSZO), LMP (lijevo orijentirani zeleni) i DK (nova stranka bivšeg socijalističkog premijera Ferenca Gyurcsanyja) izašle su iz parlameta tijekom glasovanja i najavile su da će se njihove aktivnosti u 2012. voditi na ulicama Budimpešte.

 

Glasnogovornik DK je rekao novinarima da će "središte političkog života biti na ulicama umjesto u parlamentu, jer vlada neprestano daje loše odgovore na probleme u zemlji".

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija