Jump to content

Mađarska uvela najvišu stopu PDV-a u EU


Mrljavac
 Dijeli

BUDIMPEŠTA, 23. studenog 2011. (Hina7AFP) - Mađarski parlament usvojio je u utorak zakon kojim je stopa PDV-a podignuta s 25 na 27 posto, najvišu razinu u Europskoj uniji, objavila je agencija MTI.[PRBREAK][/PRBREAK]U sklopu izmjena u sustavu oporezivanja povećano je i porezno opterećenje za mala poduzeća, s 30 na 37 posto visine neto prihoda, do maksimalno 30 milijuna forinti (98 tisuća eura) godišnje.

 

Uveden je i porez od 30 posto na premije osiguranja vozača.

 

Parlament je usvojio zakon s 232 glasa za i samo 72 glasa protiv.

 

Najnoviji paket nadovezuje se na niz mjera kojima vlada pokušava popuniti rupe u proračunu, a obuhvaćaju nacionalizaciju imovine privatnih mirovinskih fondova i uvođenje posebnih poreza na bankovni, telekomunikacijski i energetski sektor.

 

Službeni podaci pokazuju da je mađarski ukupni dug do kraja rujna porastao na 82 posto BDP-a, sa 75 posto koliko je iznosio na kraju lipnja. Vlasti tvrde da je glavni razlog tog povećanja slabija forinta.

 

Stoga je Mađarska početkom tjedna zatražila pomoć od Međnarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije, ističući da je namjeravaju tretirati kao "preventivu".

 

Nakon objave zahtjeva za pomoć mađarska je vlada u utorak uspješnom aukcijom kratkoročnih dužničkih papira prikupila 131 milijun eura, uz prosječnu kamatu od 6,63 posto.

 

Vrijednost prikupljenih ponuda bila je gotovo tri puta veća od vrijednosti ponuđene na otpis, što predstavlja značajni zaokret budući da je u posljednje vrijeme vlada bila prisiljena otkazati aukcije zbog slabog odaziva ulagača odnosno ponuditi kamate više od 8,0 posto.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija