Jump to content

Mađarski ustavni sud odbacio zakon o istospolnim zajednicama


Mrljavac

BUDIMPEŠTA, 15. prosinca 2008. (Hina/dpa) - Mađarski ustavni sud u ponedjeljak je odbacio novi zakon o registriranom životnom partnerstvu za homoseksualne osobe.[PRBREAK][/PRBREAK]Zakon, koji je trebao stupiti na snagu u 2009., istospolne je zajednice u pravima gotovo izjednačavao s brakom između muškarca i žene. Ustavni suci su zaključili da bi takav zakon bio u opreci sa zaštitom braka i obitelji što ju nalaže ustav.

 

Zakon je donešen prije godinu dana u mađarskom parlamentu a pozdravile su ga udruge za zaštitu ljudskih prava te zajednice homoseksualaca jer je istospolnim zajednicama posebice u pitanjima imetka i nasljedstva davao ista prava kao i supružnicima u braku muškarca i žene.

 

Jedinu je razliku zakon činio time što je istospolnim zajednicama priječio usvajanje djece.

 

Izričući presudu u ponedjeljak, ustavni se sud nije izričito odredio protiv registriranog životnog partnerstva za homoseksualce. Zaštita i priznavanje takvih životnih partnerstava proizlaze iz ustavnog prava na ljudsko dostojanstvo, priopćili su suci.

 

Zaključili su međutim da se u novom zakonu nedopustivo pokušala izbrisati razlika između braka i životne zajednice homoseksualaca.

 

Ustavnu tužbu protiv zakona podnijela je parlamentarna Kršćansko demokratska pučka stranka (KDNP).

 

Nakon što je ustavni sud odbacio zakon, jedan predstavnik manjinske socijalističke vlade najavio je da će vlada izraditi novi zakonski prijedlog. U njemu će se ukloniti "pravno tehnički problemi", dodao je.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija