Jump to content

Margetić objavio svjedočenje zaštićenog svjedoka


Ane
 Dijeli

Unatoč sudskoj zabrani, novinar i haški optuženik Domagoj Margetić objavio je na svojoj internetskoj stranici snimke svjedočenja hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića pred Haškim sudom, kao zaštićenog svjedoka Tužiteljstva u slučaju generala Tihomira Blaškića.[PRBREAK][/PRBREAK]Nakon što se audiozapis pojavio na Margetićevoj internetskoj stranici, glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun Hini je kazao da policija provjerava na koji način može spriječiti da svjedočenje zaštićenog svjedoka i dalje bude dostupno na internetu. Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, komentirajući pojavu svjedočenja na Margetićevoj internetskoj stranici, u emisiji HTV-a "Otvoreno" rekao je kako nalog Županijskog suda u Zagrebu policiji nalaže poduzimanje svih potrebnih koraka u cilju sprječavanja svakog pokušaja objavljivanja tog svjedočenja. Inače, Margetić, iako je Haški sud protiv njega podignuo optužnicu zbog medijskog objavljivanja dijelova Mesićeva svjedočenja, nije odustao od nakane da objavi svjedočenja zaštićenog svjedoka. ICTY je stoga od nadležnog Županijskog suda u Zagrebu zatražio da spriječi tu prezentaciju, pa je istražni sudac policiji naložio da poduzme sve potrebne korake kako bi spriječila svaki pokušaj objavljivanja svjedočenja u cijelosti ili njegovih dijelova. Taj je nalog Margetiću uručen u utorak ujutro, na dan kad je namjeravao materijal prikazati u jednom klubu u Mislavovoj ulici. Od prezentacije u tom klubu odustao je zbog nazočnosti policije, a okupljeni su se premjestili u prostorije zagrebačke Hvidre, odakle je policija Margetića privela u postaju u Heinzelovoj ulici, a pušten je nekoliko sati kasnije, nakon obavijesnog razgovora. Margetić je, međutim, dan kasnije najavio kako neće odustati od objavljivanja Mesićeva svjedočenja, koje je, kaže, dobio od pomoćnika glavne haške tužiteljice Davida Eckersona tijekom postupka razmjene dokaza u procesu protiv njega.

 

Na temelju naloga istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu, danas je zatvorena internetska stranica Domagoja Margetića, rekao je večeras glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun. Pretraženo je i računalo, pripadajuće komponente te mediji za pohranu podataka u digitalnom obliku koje posjeduju i koriste dvojica hrvatskih državljana, koje Mehun nije htio imenovati.

 

Nalog suca izvršila je kriminalistička policija PU zagrebačke, a istraga se obavila na dvjema lokacijama u Hrvatskoj. Na upit je li uz računalo pretražen i stan Domagoja Margetića, Mehun je rekao da se za pretraživanje računala trebalo dobiti i nalog za ulazak u prostor u kojemu se računalo nalazi. Međutim, kazao je kako se "nikako ne radi o Margetiću, već o dvojici drugih hrvatskih državljana i dvije lokacije u RH", koje nije htio precizirati.

 

Margetić je odgodio popodnevnu konferenciju za novinare zbog, kako je poručio novinarima, pretresa u roditeljskoj kući na zagrebačkim Šestinama. Na konferenciji je trebao govoriti o "neovlaštenu upadu MUP-a" u njegove web stranice.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija