Jump to content

Medicinska oplodnja – novi pravilnici i izmjene zakona


IusInfo
 Dijeli

Kontroverzni Zakon o medicinskoj oplodnji, koji od svog donošenja u srpnju ove godine ne prestaje biti u središtu izvještavanja većine medija, prošli tjedan dobio je sedam provedbenih Pravilnika koji stupaju na snagu 24. rujna 2009.[PRBREAK][/PRBREAK]Radi se o sljedećim pravilnicima:

 

1. Pravilnik o uvjetima u pogledu prostora, stručnih radnika, medicinsko-tehničke opreme, sustava kvalitete i drugih uvjeta za provođenje postupaka medicinske oplodnje

 

2. Pravilnik o načinu izvješćivanje te o načinu vođenja evidencije i rokovima izvješćivanja o ozbiljnim štetnim događajima i ozbiljnim štetnim reakcijama

 

3. Pravilnik o načinu davanja pristanka za uzimanje, čuvanje i pohranjivanje sjemenih stanica i jajnih stanica

 

4. Pravilnik o načinu davanja pristanka i identifikacije darivatelja spolnih stanica

 

5. Pravilnik o postupcima i kriterijima procjene darivatelja spolnih stanica i postupcima zaprimanja i pohranjivanja spolnih stanica

 

6. Pravilnik o načinu davanja pristanka bračnih, odnosno izvanbračnih drugova za provođenje postupaka medicinske oplodnje

 

7. Pravilnik o načinu davanja pristanka bračnog, odnosno izvanbračnog druga za darivanje spolnih stanica.

 

Općenito, propisano je da postupke medicinske oplodnje može obavljati zdravstvena ustanova koja ispunjava sanitarno-tehničke, higijenske i druge uvjete propisane Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti ginekologije i opstetricije te koja ima i laboratorij za medicinsku oplodnju s odgovarajućom kvalitetom i čistoćom zraka.

 

Uz navedene uvjete, dodatni uvjeti u pogledu prostora, radnika i medicinsko tehničke opreme, sustava kvalitete i drugog, traže se za zdravstvene ustanove koje provode postupak pohranjivanja spolnih stanica.

 

Zdravstvena ustanova kojoj je dano odobrenje za provođenje postupaka medicinske oplodnje obvezna je bez odgađanja prijaviti ministarstvu svaku ozbiljnu štetnu reakciju ili sumnju, opaženu kod primatelja spolnih stanica tijekom ili nakon njihove primjene, a koja može biti povezana s kvalitetom i sigurnošću spolnih stanica.

 

Pravilnici donose obrasce pristanka za uzimanje, čuvanje i pohranjivanje sjemenih i jajnih stanica, pristanka bračnih odnosno izvanbračnih drugova za provođenje postupaka medicinske oplodnje, pristanka bračnog odnosno izvanbračnog druga za darivanje spolnih stanica te pristanka darivateljice jajnih stanica i darivatelja sjemenih stanica.

 

Ističemo da je Vlada Saboru 10. rujna uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medicinskoj oplodnji.

 

Predloženim izmjenama omogućilo bi se dokazivanje statusa izvanbračne zajednice ovjerenom izjavom kod javnog bilježnika, a ne kao do sada u izvanparničnom sudskom postupku, dok se za izvanbračnu zajednicu traži samo da se radi o životnoj zajednici neudane žene i neoženjenog muškarca, uz uvjet da neudana žena i neoženjeni muškarac ne žive u drugoj izvanbračnoj zajednici.

 

Također, mijenja se odredba prema kojoj dijete začeto medicinskom oplodnjom nakon 18. godine može doznati tko su mu roditelji odnosno predloženo je da dijete rođeno nakon medicinske oplodnje darivanom spolnom stanicom nakon svoje punoljetnosti stječe pravo uvida u podatak o identitetu darivatelja uz uvjet da je darivatelj za to dao svoj pristanak u pisanom obliku.

 

Sporne odredbe koje se odnose na dozvoljeni broj oplođenih jajnih stanica dobivenih u jednom postupku te mogućnost zamrzavanja zametaka, ovim izmjenama, unatoč očekivanjima, nisu mijenjane zbog čega je podrška novom zakonu vrlo upitna.

 

Pripremila: Ljiljana Drakulić

 

align=lefthttp://www.iusinfo.com.hr/logo.png[/img] Ova vijest objavljena je i prenesena s portala IUS-INFO iz rubrike "U središtu".

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija