Jump to content

Međunarodna konferencija o antidiskriminacijskom zakonodavstvu


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 27. travnja 2009. (Hina) - Pravosuđe uključujući i borbu protiv svih oblika diskriminacije jedno je od najvažnijih područja za ulazak u Europsku uniju, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu, na konferenciji posvećenoj antidiskriminacijskom zakonu i praksi, britanski veleposlanik Graeme Blunt.[PRBREAK][/PRBREAK]Međunarodna koferencija posvećena antidiskriminacijskom zakonu i praksi, u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije (IMO), Pravosudne akademije Ministarstva pravosuđa i Hrvatskog pravnog centra, te uz financijsku potporu britanskog veleposlanstva u ponedjeljak se održava u Zagrebu u sklopu projekta "Izgradnje kapaciteta i podizanja svijesti sudaca i državnih odvjetnika o antidiskriminacijskom zakonodavstvu".

 

Britanski veleposlanik Graeme Blunt u svom je uvodnom govoru istaknuo da je pravosuđe, uključujući i borbu protiv svih oblika diskriminacije, "jedno od najvažnijih područja za pristup Europskoj uniji".

 

"Velika Britanija je jedna od zemalja koja najsnažnije zagovara ulazak Hrvatske u EU. Mi želimo vidjeti Hrvatsku kao članicu Unije. To je dobro ne samo za Hrvatsku već i za EU i Veliku Britaniju", kazao je veleposlanik Blunt.

 

Po njegovim riječima, pravosuđe je ključni dio "strateškog partnerstva" između Hrvatske i Velike Britanije. Britanska vlada uložila je u ovaj projekt 50.000 funti i, kako je rekao Blunt, to je više nego vrijedno tog novca.

 

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović podsjetio je da je Hrvatska 1. siječnja 2009. usvojila novi zakon o suzbijanju diskriminacije, uskladivši ga s europskim zahtijevima, iako je i prije toga imala niz vrlo dobrih odredbi koje su se odnosile na to područje.

 

"Ovim smo zakonom dobili novu kvalitetu i procesne institucije za suzbijanje diskriminacije", kazao je Šimonović i ocijenio vrlo značajnim da se hrvatskim zakonom išlo još dalje od europskih direktiva, spomenuvši pritom diskriminaciju na osnovu povezanosti.

 

Šimonović nije propustio naglasiti da primjena zakona ovisi o onima koji ga primjenjuju, izrazivši zadovoljstvo što je danas dodijeljena potvrda 17-orici instruktora za edukaciju sudaca o antidiskriminacijskom zakonu.

 

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor je kazala da novi zakon predstavlja "sveobuhvatni okvir" koji sadrži i niz međunarodnih konvencija koje se odnose na zaštitu ljudskih prava.

 

"To je jedan cjeloviti okvir koji promiče načelo jednakosti i uređuje zaštitu od diskriminacije na čitavom nizu područja", rekla je Kosor.

 

Također je podsjetila da je Hrvatska kao treća zemlja potpisala a kao četvrta ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom.

 

Na konferenciji sudjeluju predstavnici državnih institucija, vjerskih zajednica, nacionalnih manjina i nevladinih udruga.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija