Jump to content

Mesiću ostao imunitet


Ane

Ustavni sud je odbio zahtjev predsjednika Hrvatskog uljudbenog pokreta Tomislava Draguna za skidanjem imuniteta predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću.[PRBREAK][/PRBREAK]Privatnu tužbu Dragun je već podnosio, no Općinski ju je sud u lipnju prošle godine odbacio, jer nije dokazao da je Ustavni sud dao odobrenje za kazneni progon imunitetom zaštićenog predsjednika Republike.

 

Klevetničkim i neistinitim Dragun smatra predsjednikove tvrdnje objavljene u Večernjem listu u svibnju 2005. U tom tekstu Mesić je ustvrdio da bi bilo dobro da se Jugoslavija raspala u miru, ali da su "problem bili oni koji su iskazali volju za promjenu granica".

 

"Pokušaj promjene granica doveo je do brutalnog rata. Miloševićevim je uspjesima bio impresioniran i Tuđman, pa je i on tražio dio, da bi se i Hrvatska proširila na ruševinama Jugoslavije", navodi se u članku.

 

Mesić je tim izjavama, smatra Dragun, u velike osobne i poslovne neprilike doveo Hrvatski uljudbeni pokret, branitelje i stradalnike Domovinskog rata te sve domoljube, posebno one koji posluju s inozemnim partnerima. Stoga je protiv Mesića najavio i podnošenje tužbe za naknadu štete, za koju nije potrebno skidanje imuniteta.

 

Predsjednik Mesić nije jedini državni dužnosnik ili javna ličnost koju Dragun želi susresti na sudu. Nekoliko tužbi do sada je podnosio protiv premijera Ive Sanadera, a tužio se i s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom, brojnim ministrima i poslovnim ljudima.

 

Mediji procjenjuju da je kaznenih prijava posljednjih godina podnio više od 50, a pred zagrebačkim Općinskim državnim odvjetništvom našla se i prijava protiv Carle del Ponte zbog lažnog optuživanja hrvatskog generala Ante Gotovine.

 

Posljednji Dragunov neuspjeli sudski postupak bio je protiv filozofa Milana Kangrge, kojega je sud oslobodio Dragunove optužbe da je uvrijedio hrvatski narod.

 

(HIna)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija